Yılmaz, “Tersine göçü sağlamamız lazım” sözleriyle açıkladı

İş Dünyası Toplantısı’nda teröre ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Gerçekten çok daha hızlı bir şekilde bu yörelerimizin kalkınması ve refahının artması mümkün. Bunu da kamu ve özel işbirliği içinde ancak yapabiliriz” dedi.

GÜNDEM 26.05.2024, 19:13 Şeyda Gül
Yılmaz, “Tersine göçü sağlamamız lazım” sözleriyle açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Tunceli'ye geldi. Moğultay Mahallesi'ndeki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen İş Dünyası Toplantısı’na katılan Yılmaz, Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu ve her bir yöresinin kendine özgü güzellikleri barındırdığını söyledi. Bir bölgenin kalkınması için stratejiler geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, Tunceli’nin muazzam güzelliklere sahip köklü bir geçmişi ve kültürü olan bir bölge olduğunu söyledi. “Bu bölgemiz geçmişte maalesef huzur ve güven ortamı nedeniyle bu potansiyelini yeterince hayata geçiremedi. Bunun da en büyük acısını aslında burada yaşayan insanımız gördü. Gençlerimiz özellikle işsizlik sorunuyla karşı karşıya kaldı” diyen Yılmaz, nüfusun göç etmek durumunda kaldığını ve azaldığını söyledi. Yılmaz, “Ama şimdi çok farklı bir ortam var” şeklinde konuştu.

Birtakım sanayilerle Tunceli bugün olduğundan çok farklı bir yere gidebilir

Huzur ve güven ortamı sayesinde Tunceli'nin farklı bir seviye kazanacağını vurgulayan Yılmaz, son yıllarda çok sayıda insanın farklı vesilelerle Tunceli'ye geldiğini vurguladı. Ama daha sistematik bazda ve daha altyapısını geliştirerek bu işi yapabilirlerse çok daha büyük faydalar ortaya çıkacağını dile getiren Yılmaz, Tunceli’nin tarım ve gıda da yine önemli bir boyut olduğunu belirtti. Özellikle organik tarım, iyi tarım için son derece elverişli bir bölge olduğunu anlatan Yılmaz, sarımsağından, kırmızı benekli alabalığına, çok kendine özgü zenginlikleri olan bir bölgeden bahsettiklerini dile getirdi. Bunu bozmadan bu tabii varlıklarımızı iyi bir şekilde değerlendirebilirsek tabiat ve inanç turizmi ile tarımı entegre bir şekilde de ele alabileceklerini aktaran Yılmaz, bunun üzerine birtakım hafif sanayiler ile belki bunlarla daha uyumlu birtakım sanayilerle Tunceli bugün olduğundan çok farklı bir yere gidebileceğini kaydetti. Devlet olarak son 20 yılda farklı alanlarda birçok büyük yatırım yaptıklarına işaret eden Yılmaz, Tunceli'deki Munzur Üniversitesinin bunlardan biri olduğunu ifade etti.

Tersine göçü sağlamamız lazım, insanlar gelip tekrar buralara yerleşebilmeli

Tunceli'nin tabiat varlıklarına özel sektör gözüyle bakılması gerektiğini söyleyen Yılmaz, konaklama altyapısının gelişmeler karşısında yetersiz kalmış durumda olduğunu söyledi. “Konaklama altyapısını turizmi geliştireceksek, mutlaka desteklememiz, geliştirmemiz gerekiyor. Çeşitli özellikte konaklama tesisleri, farklı gruplara dönük konaklama tesislerinin geliştirilmesinde büyük fayda var” diyen Yılmaz, tabii hiçbir şeyin insan olmadan olmadığını aktardı. Bütün bunları yapmalarının amacının istihdam olduğunu aktaran Yılmaz, özellikle bölgemizde bu turizme dönük mesleki eğitim altyapısının geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Belki bir uygulama okulu, uygulama oteliyle bu konunun mutlaka ele alınması gerektiğini belirten Yılmaz, daha fazla nitelikli eleman yetiştirmemiz gerekiyor ki fiziki altyapıyla ve yetişmiş nitelikli insanlarla hizmet sektörünü çok daha hızlı bir şekilde geliştirme imkanları olmasını kaydetti. “Bugün burada iş dünyamızın temsilcilerinin bu anlamda bizlere önemli fikirler, önemli bakış açıları kazandıracağına inanıyorum. Merkezi idare, yerel yönetimler, üniversite, iş dünyası hep birlikte aynı hedeflere odaklanabilirsek, başarmamamız için hiçbir sebep yok. Bunları yaptığımız zaman da Tunceli'nin nüfusu artacaktır” diyen Yılmaz, tersine göçü sağlamaları gerektiğini ve insanların gelip tekrar buralara yerleşebilmesi gerektiğini savundu.

Yeni fikirler, yeni projeler ortaya koyabilirsek bu toplantı da amacına ulaşmış olacak

Bazı konularda bölgesel planlamaların yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Yılmaz, bugünkü dünyada artık il bazlı planlamanın ötesinde çevre illerle birlikte de düşünülmesi gerektiğini belirtti. Turizmde sadece tek ili merkeze aldığınızda bir yere kadar potansiyelinizi kullanabilmeyi ama bir bölgesel destinasyon mantığı içinde baktığınızda daha farklı potansiyeller çıktığı örneğini veren Yılmaz, “Dolayısıyla komşu illerle birlikte Bingöl, Elazığ, Erzincan başta olmak üzere bu bölgemizin geleceğine ilişkin hep birlikte yeni fikirler, yeni projeler ortaya koyabilirsek bu toplantı da amacına ulaşmış olacak. Bunlar bir toplantıda olabilecek işler de değil elbette” değerlendirmesinde bulundu.

Bu son toplantımız olmayacak

Bilim insanlarının ve akademik dünyanın katkısıyla Tunceli'de çok farklı şeyler yapılabileceğinin altını çizen Yılmaz, biraz kutunun dışına çıkıp düşünmeleri ve ezberleri biraz bozmaları gerektiğini savundu. “Tabii bunları yaparken yereldeki iş dünyamızı hiçbir zaman ihmal etmeden esnaf odamızı, besicileri, tarım birliklerini, küçük üreticileri hepsini de bu sürecin bir parçası olarak düşünmeliyiz. Hep birlikte Tunceli'nin geleceğine ilişkin neler yapabiliriz bunları inşallah bu toplantıda ele alacağız ama bu son toplantımız olmayacak” diyen Yılmaz, önümüzdeki dönemlerde de zaman zaman bu tür toplantılarla daha somut proje fikirleri üzerinde çalışabilmelerinin çok faydalı olacağının mesajını verdi. Yılmaz, biraz sonuç odaklı belli projelere öncelik vererek yola devam edebildiklerinde gençler başta olmak üzere bu yörelerde yaşayan insanlara fayda sağlayabileceklerini kaydetti.

Yorumlar (0)