Kaşıkçı cinayetinde "şeffaflık" çağrısı!

Avrupa Birliği (AB), Suudi Arabistan mahkemesinin Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik kararına ilişkin, tüm sorumluların ve olaya karışan herkesin "şeffaflık ilkesi" doğrultusunda yargılanması ve kovuşturulması çağrısını yaptı. 

GÜNDEM 24.12.2019, 22:47
Kaşıkçı cinayetinde "şeffaflık" çağrısı!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Suudi Arabistan mahkemesinin Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik kararına ilişkin açıklamada bulundu.  

Açıklamada, Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Suudi Konsolosluğunda öldürülmesinden sorumlu olan ve öldürülmesine karışan herkesin yargılanması ve kovuşturulmasının tam olarak yapılması ihtiyacının Avrupa Birliği tarafından yinelendiğini bildirildi. Bunun şeffaflık ilkeleri, hukukun üstünlüğü ve gerekli süreçlere dayanması gerektiği vurgulandı.

Diğer yandan, idam cezasına prensip olarak karşı olunduğuna dikkat çekildi. 

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan Başsavcı Sözcüsü Şelan eş-Şelan, başkent Riyad'da gerçekleştirdiği basın toplantısında, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda 2018 yılının Ekim ayında vahşiçe öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının neticelendiğini duyurdu.

Suudi Arabistan Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, 11 sanık yargılandı, 5 kişinin idamına hükmedildi, 3 sanık hakkında toplam 24 yıl hapis cezası verildi.

Hangi cezaların ne ceza aldığı paylaşılmadı. Kararın temyize açık olduğu, ceza alanların kimliklerinin nihai karardan sonra duyurulacağı aktarıldı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a yakınlığıyla bilinen eski Kraliyet Danışmanı Suud el-Kahtani ile eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri'ye herhangi bir suçlama yöneltilmedi. Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi de serbest kaldı.

Kahtani ve Uteybi, Kaşıkçı cinayetindeki sorumlulukları sebebiyle ABD'nin yaptırım listesine dâhil ettiği 17 Suudi Arabistan vatandaşı arasında yer alıyor. Asiri de Kaşıkçı cinayetinin ardından görevden alınmıştı.

Yorumlar (0)