İstanbul’da GPS keşmekeşi: Gemiler Ankara’da göründü!

Drone saldırılarına karşı üretilen sistemler nedeniyle özellikle İstanbul’da gökyüzündeki dronelar ve GPS konum sistemi kullanan uçak ve gemiler büyük sıkıntı yaşıyor. GPS sinyallerine savunma amaçlı yapılan müdahale nedeniyle birçok drone ya düşüyor, ya da Ankara’ya doğru yol alıyor. Hatta birçok gemi de İstanbul’da bulunmasına rağmen Ankara’da görünebiliyor.

GÜNDEM 19.10.2021, 12:47 20.10.2021, 08:56
İstanbul’da GPS keşmekeşi: Gemiler Ankara’da göründü!

Başta terör saldırıları ve sınır güvenliği nedeniyle yeni geliştirilen sistemlerin şehir merkezlerinde aktif olmaya başlamasıyla GPS (konum belirleme) sistemi kullanan başta dronelar olmak üzere birçok araçla birlikte uçak ve gemiler de olumsuz etkileniyor.

Yapılan son çalışmalarda GPS sinyallerine müdahale edilerek sahte konum saptırma uygulamaları yapıldı. Bunun sonucu olarak da yasal uçuşlar gerçekleştiren dronelar da bu uygulamadan nasibini aldı. Dronelardan bazılarının bu uygulama sonrası ya kaybolduğu, ya düştüğü ya da başıboş bir şekilde Ankara’ya doğru yol aldıkları belirlendi. Birçok geminin konumu da İstanbul’da olmalarına rağmen Ankara olarak göründü.

 Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden izinli yapılan uçuşlarda bile savunma sistemleri kapatılmadığından özellikle sinema sektöründe sıklıkla kullanılan dronelar, sahte konum müdahalesine maruz kalıyor ve Ankara Esenboğa Havalimanı’na doğru uçmaya başlıyor. Bazı droneların bu yolculukta pilleri bitebiliyor. Ayrıca maddi kayıpların yanı sıra droneların ani düşüşü insanlara ciddi zararlar verebiliyor.

Bu savunma sistemleri sadece dronelara değil, gemileri de etkiliyor. Uygulamadan etkilenen gemilerin konumu Ankara Esenboğa Havalimanı olarak gözükebiliyor. Araç takip sistemleri hata verebiliyor. Kamu kurumlarının droneları da konumları saptığı için düşerek imha olabiliyor.  

“Leylekler bile Ankara’da görünüyor”

 Drone Pilotları Platformu kurucusu Aytaç Engin, “Üyelerimiz sahibi oldukları cihazların GPS sinyallerinin şaşırtılarak başka bir yere yönlendirilmesi sebebiyle maddi hasarlara uğradığını söylüyorlar. Bu cihazlar devlet kurumlarını da son derece olumsuz olarak etkiliyor. Biz devlet kurumlarına ait olan cihazlarının da tamiratını yapıyoruz. Hayvanların takip edildiği birçok GPS cihazı var. Leyleklerin göç yolları takip ediliyor. Mesela takibi yapan bir firma ile görüşme sağladık. Leyleklerin konumunun da Ankara'da gözüktüğünü belirtiyorlar. Yani konuma müdahale edildiği için hayvanlar da takip edilemiyor. Aslında baktığınızda hayatı olumsuz yönde etkileyecek birçok şeye sebep oluyor” şeklinde açıklama yaptı.

Sinemacılar dava açmaya hazırlanıyor

GPS müdahalesi yapan savunma sistemleri yüzünden kendisinin de dahil olduğu sinema sektörünün son derece olumsuz olarak etkilendiğini dile getiren drone pilotu Mehmet Öztekin ise, “Sistem dronelar arasında dost düşman ayrımı yapmıyor. Kablosuz haberleşen tüm sistemleri tespit ediyor ve GPS sinyallerini bozarak kesiyor. Bir sürü cihazımız kayboldu. Kimse bir vatandaşın GPS sinyaline erişmesini engelleyemez, bu suçtur. Biz de sektör olarak dava açacağız” dedi.

Yorumlar (0)