Bu hastalıklara sahip olanlar turşu tüketirken dikkat etmeli 

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte gribal enfeksiyonlar da artış gösterdi. Bu enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğu bilinen turşunun tüketimi ise iki katına kadar çıktı. Uzmanlar, Covid-19 virüsüne karşı da turşu tüketiminin artırılabileceğini fakat mide, böbrek, tansiyon ve kalp hastalarının turşu tüketirken dikkat etmesi gerektiğini ifade ediyor.  

SAĞLIK 19.10.2021, 12:48
Bu hastalıklara sahip olanlar turşu tüketirken dikkat etmeli 

Kış aylarının yaklaşması ve soğuk havaların iyiden iyiye artmasıyla birlikte Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti turşu da sofralarda yerini almaya başladı. Hem sindirim hem de bağışıklık sistemini düzenlediği ve güçlendirdiği bilinen turşu çeşitleri, enfeksiyonlara karşı koruma özelliği sağlaması sebebiyle sık sık tercih ediliyor. Özellikle biber, lahana, pancar ve salatalık turşularına talepler artıyor ve turşu suyu da en az saf su kadar sık sık tüketiliyor. Uzmanlar, bu sene hem gribal enfeksiyonlara hem de Covid-19 virüsüne karşı turşu ve turşu suyu tüketiminin artabileceğini fakat bu konuda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini ifade ediyor. 

Turşu, ev yapımı bir ilaç niteliğinde 

Konunun uzmanları, turşunun tüketilmesinde bir sorun olmadığını, problemin yalnızca tüketim miktarından geçtiğini belirtiyor. Vücutta tuz oranını artıran ve susuzluk hissiyatı oluşturan turşu ve turşu suyunun günde belirli miktarların üzerine çıkmadan tüketilmesi gerektiğini ve özellikle kalp, tansiyon, böbrek ve mide hastalığı bulunanlar bu konuda daha fazla dikkat etmesi gerektiğini aktarıyor.  

İzzet Tavukçuoğlu isimli bir vatandaş, turşu hakkında şunları dile getiriyor: “Turşuyu çok fazla seviyorum. Turşu, ilaçtır, günde iki kez yiyorum. Soframdan asla eksik etmem. Tuzdan yapıldığı için yaz mevsimlerinde
yiyemiyorum ama kış aylarında tüketiyorum. Hem şekere hem kalbe iyi geliyor ve vücudu dinç tutuyor.” 



“Covid-19 zamanında turşu tüketimi önemli” 

Vatandaşlardan Ayşe Alparslan, “Biz, yaz kış demeksizin turşu tüketiyoruz. Özellikle virüs döneminde turşunun önemi arttı. Turşu almadan asla eve gitmiyoruz ve herkese de tavsiye ediyoruz. Covid-19'un bir ilacı da turşu.” ifadelerini kullanıyor. 

“Salatalık ve lahanaya çok talep var” 

Mesleğini babasından alan turşucu Dursun Zengin: “Turşunun alası sirkeden yapılır. Biz, turşuyu 12 ay boyunca satarız ama tabi kış mevsiminde talep artar. Turşu, Covid-19'un da ilacıdır. Ben kendimi bildim bileli hiç grip olmadım. Mahalleden biri de hasta olsa hemen gelir bir acı biber turşusu suyu içip kendine gelir. Vatandaşlar genelde lahana, biber ve salatalık turşusu tercih ediyor. Pancar turşusunun da çok fazla faydası olduğu için biz öneriyoruz. Doktorların da turşu önerdiğini biliyoruz. Doktor müşterilerimiz de oluyor.” 

“Kış aylarında turşu tüketimi artırılabilir” 

Diyetisyen Ezgi Karakoç: “Turşu, antioksidan özelliği yüksek bir besin. Bu sebeple grip ve soğuk algınlığına karşı birebir. Turşu, fermente bir besin olduğundan dolayı bağırsak sağlığına çok iyi geliyor. Probiyotik açısından da oldukça zengin ve bu sebeple de bağırsaktaki yararlı bakteri sayısını artırıyor. Özellikle kış aylarında turşu daha fazla tercih edilebilir fakat yine de sodyum (tuz) içeriğinin yüksek olduğu unutulmamalıdır. Böbrek, kronik kalp, hipertansiyon ve mide hastaları ile kortizonlu ilaç kullanan kişiler turşu tüketimini mümkün olduğunca sınırlandırmalıdır. Mide şikayeti bulunanlar da tüketimi sınırlandırmalıdır. Bu kişiler haftada 2 ya da en fazla 3 kez turşu tüketebilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da turşu tüketildiğinde daha fazla su tüketilmesi gerektiğidir.” 

Yorumlar (0)