Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Gıda ürünlerinde fiyatlar inecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE ziyaretinin ardından dönüşte basın mensuplarının sorularını cevapladı. KDV indiriminin etiketlere yansımadığı eleştirilerine cevap veren Erdoğan, "Belli oranlarda fiyatlar geri gelmiş gözüküyor. Öyle ya da böyle bu fiyatlar inecek" dedi. 6 muhalefet partisi liderinin görüşmesini "Manidar" olarak değerlendiren Erdoğan, “Milletin kendisi, Cumhurbaşkanlığı Sistemini getirdi, bu durumu kabul etmeyenler millet iradesine saygısızlık yapıyor" açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı'nın gündeminde ayrıca başta Rusya-Ukrayna krizi olmak üzere dış politikada yaşananlar da vardı.

GÜNDEM 16.02.2022, 16:29 16.02.2022, 17:10
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Gıda ürünlerinde fiyatlar inecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 yıl aranın ardından Birleşik Arap Emirliklerin’e bir ziyaret gerçekleştirdi.

“Fiyatlar, öyle ya da böyle inecek”

Türkiye’ye dönüşte Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE ziyaretini yorumladı ve gazetecilerin sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sorulan sorular ve alınan cevaplar ise şu şekilde: 

Enflasyonla mücadelede cumartesi günü çok kritik bir karar duyurdunuz. Gıdada KDV oranı yüzde 1’e indirildi. Fakat özellikle gıda ürünlerinde marketlerde bir problem olduğuna ilişkin genel bir kanaat var. Zincir marketlerde tuhaf şeyler oldu. Mesela KDV indiriminden evvel 30’lu yumurta 38,90 TL’den satılıyordu. Açıklamanın ardından aynı günde 30’lu yumurta 45,90 TL’ye çekildi. Zincir marketler Pazartesi günü yaptıkları 7 TL zammı, 3’er TL geri çektiler, yani koli başına 4’er TL zam oldu. 50 bin şubesi olan bu marketlerin organize bir şekilde hareket etmesi maddi açıdan bir milli güvenlik problemi teşkil etmiyor mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cevabı şu şekilde:

“Öncelikle hiç endişelenmeyin. Gerek Ticaret Bakanlığı gerek Hazine ve Maliye Bakanlığımız, şu an itibarıyla bu durumu yakın markaja almış halde. Birtakım ürünlerde KDV indiriminin ardından belli oranda fiyatlar geri gelmiş gözüküyor. Öyle ya da böyle düşecek. Hazine ve Maliye Bakanımıza “Hemen bunların üzerine gitmeniz lazım” dedim. Bizzat Bakanımız Nureddin Bey ile birlikte onların patronlarıyla görüşmek için bunların üstüne gitmeyi ve bunları teftiş etmeyi sürdüreceğiz. Devlet olarak biz, temel gıdada KDV’yi yüzde 8 oranından yüzde 1’e düşürdük fakat biz dedik ki siz de düşüreceksiniz. ‘Biz KDV’yi nasıl 7 puan düşürdüysek, sizden de en az yüzde 7 indirim bekliyoruz’ diye ilettik. Bu da 14 puan eder. Daha sonra onlardan bu istikamette sözler aldık. Bu durum şimdi devam etmezse bunların üstüne çok farklı bir biçimde gideceğiz. Öncelikle vatandaşımızı ezdirmeyeceğiz. Bunların üstüne gideceğiz. Sebzeydi, meyveydi, yumurtaydı, hububattı, süt ve süt mamulleriydi bunun gibi bütün temel gıdada gerekli işleri yapacağız. 1-2 ay içinde hep birlikte bu rafların nasıl düzeldiğini göreceğiz. Hiç endişelenmeyin."

Muhalefet liderlerinin toplantısı: 'Bunların toplanmaları manidar'

Muhalefet partisi liderleri geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaptı. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, kural tanımaz ve keyfi bir sistem” dediler ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemini talep ettiler. Buna ilişkin 28 Şubat’ta mutabakat metnini de yayınlayacaklarını bildirdiler. Bu konuda değerlendirmeniz nedir?

“Öncelikle bu milletin kendisi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini getirmiştir. Bu durumu kabul etmeyenler millet iradesine en başta saygısızlık yapıyor. Bunların toplanmaları da ayrı manidar. Neden 28 Şubat? Bu da çok tuhaf. Diğer yandan HDP’yi çıldırtıyorlar. Oldu olacak onları da yanınıza alın. Daha çok toplanırlar bunlar ama bir şey çıkmaz. Cumhur İttifakı olarak biz; AK Parti, MHP, Büyük Birlik Partisi olarak kararlı ve emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Buna göre hazırlıklarımızı yapıyoruz. Vatandaşlarımızın bir problem yaşamasına yol açacak adımlara fırsat vermeyiz. Ekonomi ile ilgili zaman zaman yalan yanlış konuşmalar oluyor. Fakat gerek elektrik meselesinde gerek öteki konularda, biz vatandaşımızı bunların hiçbirine ezdirmeyeceğiz ve geleceğe yönelik vatandaşlarımızla adımlarımızı kararlı bir biçimde atmayı sürdüreceğiz.”

Öte yandan, “Bu 6 muhalefet partisinden, ileride Cumhur İttifakı ile beraber olmak isteyen olursa kapınız açık olur mu?” seklindeki soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Haşa. Böyle bir şeye kendi tabanım izin vermez. Öyle şey olur mu?” sözleriyle cevap verdi.

BAE ile ilişkiler: ‘Somut adımlarla ilerleme düşüncesindeyiz’

BAE ile ilişkilerde yeni bir sürecin başladığını görüyoruz. Aynı kapsamda Suudi Arabistan ile de buna ilişkin bir yakınlaşma olacağı konusunda haberler çıkmıştı. Yakın dönemde bir Riyad ziyareti olur mu? Bu konudaki görüşmeler nasıl ilerliyor? Bir de mart ayı başında İsrail Cumhurbaşkanı da Türkiye’ye ziyarete geliyor. Bu ziyaretten neler bekliyorsunuz?

“Suudi Arabistan’la biz, olumlu diyalogumuzu devam ettiriyoruz. Önümüzdeki süreçte somut adımlarla devam etme düşüncesindeyiz. Bu süreci Suudi Arabistan ile olumlu istikamette geliştirme arzusundayız. Çeşitli vesilelerle İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’la da olumlu görüşmeler yaptık. Mart ayında kendisinin ülkemize bir ziyareti olacak. Bu ziyareti tabii olumlu karşılıyoruz. Uzun bir aranın ardından sonra böyle bir adımın atılması inşallah İsrail-Türkiye ilişkileri bakımından iyi olacaktır.”

Rusya-Ukrayna krizi: ‘Hayra alamet değil’

Tırmandırılan bir Rusya-Ukrayna krizi var. Son zamanlarda ABD ve Avrupa’nın yön vererek işgal konusunda devamlı olarak tansiyonu yüksek tuttukları görülüyor. Batı’nın tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sayın Zelenski ile yaptığımız bir görüşme vardı. Sayın Putin ile değerlendirmeniz nasıl olacak? Muhtemel bir işgal, Türkiye'yi ne yönde etkiler?

“Sayın Zelenski ile görüşmemizde, “Zelenski, Putin ve Erdoğan” olarak gerçekleşecek üçlü bir görüşmeye olumlu bir şekilde yaklaştığını kaydetti. Bu konuya, sayın Putin’in de olumlu bir şekilde yaklaşması durumunda Ankara ya da İstanbul'da bir araya gelmeyi gerçekleştirebiliriz. Bu süreçte, Putin ile telefon görüşmeleriyle bu konuya nasıl baktığını öğrenmek isteyeceğim. İşi, buna göre takip etme çabasında olacağız. Çünkü bölgede bir savaş çıkması hiç hayra alamet değildir. Bu tarz bir şey bölgenin sağlığı bakımından hiç isabetli olmaz.”

Elektrik faturaları: ‘Hazırlıklar yapılıyor’

Elektrik faturalarıyla ilgili Kabinenin ve sizin çalışmalarınız var. Bu konu, Kabine toplantısında gündeme gelecek herhalde. Partisinin grup toplantısında Sayın Bahçeli, “Elektrik dağıtımı devlet eliyle yapılsın, vergi azaltılsın” tavsiyesinde bulundu. Paketin içeriği kesinleşti mi? Öte yandan Kılıçdaroğlu, “Elektrik faturamı, indirim yapılana kadar ödemeyeceğim.” sözlerini kullandı. Değerlendirmeniz nedir?

Bir siyasi partinin lideri, “Elektrik faturasını ödemeyeceğim” sözlerini kullanıyorsa bu ne manaya gelir? Elektrik faturanı ödemediğinde yapılacak iş nedir? Elektriğin kesilmesidir. Diğer yandan bu konuya ilişkin Enerji Bakanlığımız hazırlıklarını sürdürüyor. Kabine Toplantısında inşallah etraflıca bu konuyu görüşeceğiz ve ardından bütün ayrıntılarıyla açıklamamızı yapacağız.”

Yorumlar (0)