AB, BioNTech-Pfizer'la anlaştı!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) aşısı alımlarından 4'üncü sözleşmenin Pfizer ve BioNTech şirketiyle yapıldığını duyurdu.

GÜNDEM 11.11.2020, 16:29 11.11.2020, 17:31
AB, BioNTech-Pfizer'la anlaştı!

AB (Avrupa Birliği), Pfizer ve BioNTech'in Covid-19'a (yeni tip koronavirüs) karşı geliştirmeyi sürdürdüğü aşıdan 300 milyon doz alımı içeren sözleşmeyi onayladı. Avrupa Birliği Komisyonu, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı alımları kapsamında 4'üncü sözleşmenin Pfizer ve BioNTech şirketiyle yapıldığını kaydetti.

Pfizer ve BioNTech'in geliştirme çalışmalarını devam ettirdiği Covid-19 aşısının güvenli ve etkili olduğunun ispatlanması sonrası Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bu aşıdan 200 milyon doz alma kararı verdiği belirtilerek, sözleşmede 100 milyon doz ilave aşı alımı ek maddesinin bulunduğu bildirildi.

4'üncü sözleşmeyi Pfizer ve BioNTech şirketi ile imzalayan AB, ilk sözleşmeyi AstraZeneca şirketiyle, ikinci sözleşmeyi Sanofi-GSK şirketiyle ve üçüncü sözleşmeyi Johnson and Johnson şirketiyle imzalamıştı. AB'nin 5 ve 6. sözleşmeler için CureVac şirketi ve Moderna şirketiyle de görüşmelere devam ettiği belirtildi.

Pfizer ve BioNTech ise gerekli onayların alınması durumunda Covid-19 aşısını 2020 yılı sonundan itibaren dağıtmaya başlayabileceklerini duyurdu.

BioNTech'in Almanya'da, Pfizer'in Belçika'da tesisleri bulunuyor. Bu iki tesis 2021 yılında AB ülkelerine toplam 1,3 milyar doz aşı üretecek.

Aşı hakkında...

Amerikalı ilaç devi Pfizer ile bir göçmen Türk ailenin evladı olan bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortaklığını yaptığı, yine bir göçmen Türk ailenin evladı olan ve Uğur Şahin ile hayatını birleştiren Özlem Türeci'nin Yönetim Kurulu Üyeliğini yaptığı Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in Covid-19'a karşı geliştirmeyi sürdürdüğü potansiyel aşı, yeni tip koronavirüse karşı %90’dan daha fazla etkili olmuştu.

Şu ana kadarki en güçlü aşı adayı olan BioNTech'in aşısı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 6 ülkede 43.538 insan üzerinde test edilmiş, denemelerde güvenlik endişesi yaşanmamıştı.

Yorumlar (0)