Vergi kaçakçılığı için yeni yöntem: ‘İhbar ikramiyesi ödenecek’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vatandaşların ihbarlarını daha hızlı ve kolay yapabilmesi için yeni kanallar açtığını duyurdu. Şimşek, ihbarlar sonucunda tespit edilen vergi kayıplarının %10'u oranında ihbar ikramiyesi ödeneceğini belirtti.

EKONOMİ 23.05.2024, 21:10 Buse Önder
Vergi kaçakçılığı için yeni yöntem: ‘İhbar ikramiyesi ödenecek’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) yeni devreye aldığı vergi ihbar kanallarını tanıttı. Şimşek, vergi kayıp ve kaçağıyla mücadelede etkin adımlar attıklarını belirtti.

Bakan Şimşek, vatandaşların daha hızlı ve kolay ihbarda bulunabilmesi için GİB’in yeni kanallar oluşturduğunu açıkladı. İhbarlara yönelik yapılacak vergi incelemeleri sonucunda, ihbarda bulunan kişilere, tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının %10’u oranında ihbar ikramiyesi ödenebileceğini ifade etti.

Whatsapp, BİP, X ve Instagram üzerinden ihbar imkanı

Bakan, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, kayıt dışı ekonomi ile mücadele çalışmaları kapsamında yeni ihbar kanalları devreye sokuldu. Vatandaşlar artık 7/24 ihbarda bulunabileceklerini duyurdu.

GİB’in internet sayfası, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil ve Vergi İletişim Merkezi (VİMER) (189) hizmetleri güncellenerek daha erişilebilir hale getirildi.

Bunun yanı sıra, "BİP Vergi İhbarı Servisi", X ve Instagram'daki "gibihbar" hesapları (DM yoluyla) ve WhatsApp İhbar Hattı (05521890189) gibi yeni ihbar kanalları hizmete açıldı.

Bu platformları kullanarak vatandaşlar düşük KDV oranı uygulamaları, IBAN veya PTT çeki ile ödeme talepleri, fiş veya fatura verilmemesi, başka işletmenin POS cihazının kullanılması, mükellefiyet kaydının olmaması, sahte veya yanıltıcı belge düzenlenmesi veya kullanılması, personel ücretinin elden ödenmesi, kira gelirinin beyan edilmemesi, tapu harcının eksik ödenmesi ve kaçak ürün satışı gibi konularda vergi ihbarında bulunabilecekler.

Denetim işlemleri için bilgi talebi

Denetim işlemleri hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, ihbar ve şikayetlerini VİMER ihbar hattını (189) arayarak ya da gib.gov.tr veya Dijital Vergi Dairesi’ndeki Vergi İhbarı bölümünden kayıt numarası alarak yapabilecekler.

Yorumlar (0)