IKEA, 46 milyon dolar ceza ödeyecek

Uluslararası mobilya markası IKEA, ABD'de şifonyer sebebiyle hayatını kaybeden çocuğun ailesine 46 milyon dolar ceza ödeyecek.

EKONOMİ 07.01.2020, 11:32 07.01.2020, 11:33
IKEA, 46 milyon  dolar ceza ödeyecek

ABD’de (Amerika Birleşik Devletleri) 2 yaşındaki Jozef Dudek’in, 2017 yılında IKEA tarafından satılan şifonyerin üzerine devrilmesi nedeniyle yaşamını yitirdi. 

Amerikan Mahkemeleri Josef Dudek’in ailesince açılan davada, IKEA’nın ölüme sebep olan şifonyerle ilgili yeterli önlemleri almadığı ve şifonyerin başka ölümlere de sebep olabileceği iddia edildi. 

Davacı avukatı Alan Feldman, "Tüketicilerimizin güvenlik bilinçleri yüksek. Şifonyerin devrilme riskinin olabileceğini bilselerdi, şifonyeri evdeki diğer mobilyalar gibi duvara tuttururlardı. 2008’de MALM şifonyerini IKEA'dan aldıklarında, şifonyerin ölüm aracı olabileceğini hiç düşünemediler." dedi.

Amerikan Mahkemeleri, açılan davada IKEA’yı haksız bularak, IKEA’nın Jozef Dudek'in ölümü sebebiyet verdiği gerekçesi ile 46 milyon dolar ceza ödemesine hükmetti. 

Mobilya devi IKEA yaptığı açıklamada, "Hiçbir karar bizi buraya getiren üzücü olayı değiştiremez. Bu dava bir karar bağlandığı için minnetarız. Bundan sonra güvenlik sorunlarını çözmek konusunda proaktif iş birliği içinde çalışmalar yapmaya kararlıyız." denildi.

Gerçekleşen kazanın ardından IKEA üst yöneticisi Lars Petersson, satışını yaptıkları bazı şifonyer ve komodinlerin duvara monte edilmezse düşme riskinin bulunduğunu belirterek ürünleri geri çağırma kampanyası düzenlediklerinin ifade etti.
 

Yorumlar (0)