Fed tutanaklarında enflasyon mesajı: ‘Faiz oranları artabilir’

ABD Merkez Bankası (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, dezenflasyon sürecinin beklenenden daha uzun sürebileceğini ortaya koydu. Tutanaklarda, bazı Fed yetkililerinin gerekmesi halinde faiz oranlarını artırmaya açık olduğunu belirtildi.

EKONOMİ 23.05.2024, 01:02 23.05.2024, 17:57 Buse Önder
Fed tutanaklarında enflasyon mesajı: ‘Faiz oranları artabilir’

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 30 Nisan-1 Mayıs'ta düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı. Tutanaklarda, Fed yetkililerinin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine düşmesi için gereken sürenin tahmin edilenden daha uzun olacağını değerlendirdiği ifade edildi.

Faiz oranları yüksek kalabilir

Son toplantıda politika faizi, 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutuldu. Tutanaklar, faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğini gösterdi. Yetkililer, enflasyonun geçen yıl yavaşladığını ancak son aylarda yüzde 2 hedefine düşürülmesi konusunda ilerleme sağlanamadığını gözlemledi.

Politika kısıtlamaları ve gelecek beklentileri

Tutanaklarda, enflasyonun orta vadede yüzde 2'ye düşmesinin beklendiği belirtildi. Ancak, son verilerin bu hedefe yönelik ilerleme kaydedildiğine dair güveni artırmadığı ve dezenflasyon sürecinin muhtemelen sanıldığından daha uzun süreceği ifade edildi.

Fed yetkilileri, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru düşmediği durumda mevcut kısıtlayıcı politika duruşunun daha uzun süre korunması gerektiğini ya da işgücü piyasası koşullarında beklenmedik bir zayıflama olması halinde politika kısıtlamalarının azaltılmasını tartıştı.

Ayrıca, bazı yetkililer enflasyona yönelik risklerin gerektirmesi halinde politikayı daha da sıkılaştırma isteğini dile getirdi.

Risklere karşı dikkat çekildi

Fed yetkilileri, ekonomik görünüme ilişkin riskleri ve belirsizlikleri de ele aldı. Tutanaklarda, enflasyonun kalıcılığı konusundaki belirsizliklerin dile getirildiği kaydedildi. Bazı yetkililer, jeopolitik olayların daha ciddi tedarik darboğazlarına veya daha yüksek nakliye maliyetlerine yol açabileceğine ve bunun fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceğine dikkat çekti.

Jeopolitik gelişmelerin emtia fiyatlarında artışa neden olabileceği ve bunun enflasyona ilişkin yukarı yönlü bir risk oluşturduğu değerlendirildi. Ayrıca, bazı yetkililer mevcut finansal koşulların kısıtlayıcılık derecesine ilişkin belirsizliklere ve bu koşulların toplam talep ve enflasyon üzerinde yeterince kısıtlayıcı olmama riskine dikkat çekti.

Fed'in bir sonraki toplantısı 11-12 Haziran tarihlerinde düzenlenecek.

Yorumlar (0)