Yunan Başbakanı’ndan istihbarat itirafı: “Bilseydim…”

2021 senesinde Yunanistan istihbarat servisi tarafından dinlenildiği söyleyen muhalefetteki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) Lideri Nikos Androulakis’in iddialarına inanmayan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, bir itirafta bulundu.

DÜNYA 08.08.2022, 16:21 09.08.2022, 13:42
Yunan Başbakanı’ndan istihbarat itirafı: “Bilseydim…”

Yunan Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın (EYP) Başkanlığını yapan Panagiotis Kontoleon'un birden fazla üst düzey yetkiliyi dinlediği iddiaları ülke gündemine oturdu. Telefonları dinlenen kişiler arasında CNN Yunanistan'ın ekonomi muhabirlerinden Thanasis Koukakis ve Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) Lideri Nikos Androulakis bulunduğu ifade ediliyor. Yunanistan Başbakanı Miçotakis’ten yaşanan olay ile ilgili yeni bir açıklama geldi.

Miçotakis’ten “Haberim yoktu” açıklaması

Açıklamada bulunan Başbakan Miçotakis, “Cumhuriyetimizde herhangi bir karanlığa izin olmayacaktır. Bu nedenle vatandaşlarımızı son gelişmelerden haberdar etmek zorundayız. Açıkça yaşananları ifade edeceğim. Geçtiğimiz haftalarda, Eylül 2021 gününde Nikos Androulakis'in cep telefonuyla Ulusal Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yasal bir bağlantı oluşturulduğunu öğrendim. Bu hareketin siyasi boyutunu Milli İstihbarat Teşkilatı biraz hafife almış. Bu yüzden vatandaşların Ulusal Güvenlik Servislerine gösterdiği güven konusunda bazı çatlaklar oluştu. Bu sebepten dolayı EYP Başkanı hızlı bir şekilde vazifeden alındı. Başbakanlık Genel Sekreteri ise objektif siyasi sorumluluğu üstlendi ve istifasını sundu. Gerçekleştirilen faaliyetlerin ne yazık ki farkına varamadım ve açıkça söylemek gerekirse bilseydim bunun yapılmasına asla onay vermezdim” ifadelerini kullandı.

“Dünya tehlikeli ancak biz demokratik bir ülkeyiz”

Yaşanan durumun bir casus dizisi haline getirilmeyeceğini söyleyen Miçotakis, “Hükümetimiz, soruşturma adına Araştırma Komisyonu'nun oluşturulmasını onayladı. Çünkü bu şekilde gerçekleştirilen bu eylem, siyaset alanında bir casus dizisi olarak seyredilemez. Bu yaşananlar, EYP'nin ulusal desteğinde düşüş yaşanmasına sebep olmamalıdır. Siyasi kavgaların ulusal güvenliği zedelemesine ve altını oymasına asla izin vermeyeceğiz. Dünya bu konularda oldukça tehlikeli. Ancak biz demokrasi anlayışı yüksek bir devletiz. İnsanların güvenliğini, iletişimini ve özel hayatın gizliliğinin korunması adına kutsal bir sorumluluğumuz bulunuyor. Beraber daha zamana dayalı ve sağlam demokratik kurumlar oluşturabilmemiz adına bu yolda adımlarımı atmayı sürdüreceğim” dedi.

Yorumlar (0)