Ukrayna'dan BM'ye çağrı: Rusya'yı zorlayın!

Mariupol'den sivillerin çıkarılmasının öncelikli konu olması gerektiğinin altını çizen Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "BM güçlü bir irade göstermeli ve Rusya'yı zorlamalı." diye konuştu.

DÜNYA 26.04.2022, 00:44 26.04.2022, 16:35 Hakan Öksüz
Ukrayna'dan BM'ye çağrı: Rusya'yı zorlayın!

Rusya'ya karşı verdikleri savaştaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bazı yetkililerin Kiev'den önce Moskova'yı ziyaret etmelerinin yanlış olduğunu bildirdi. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de önce Moskova'ya gittiğini ve Rusya tuzaklarına karşı savunmasız kaldığını kaydeden Kuleba, "Odaklanmaları gereken konu, sivillerin Mariupol'den tahliye edilmesiydi." dedi.

"Öncelik Mariupol tahliyesi olmalı"

Mariupol tahliyesi konusunun öncelik olarak belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Kuleba, "Bunu BM'nin yapabileceğine inanıyoruz. Ortaya güçlü bir siyasi irade koymaları gerek. Rusya'yı baskı altına almalılar. Bu anlamda ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Savunma Bakanı Lloyd Austin'i tebrik ediyorum. Ukrayna için yaptıkları şeyler, birçok ülkeden daha yararlı oldu." ifadelerini kullandı.

"Rusya'nın Avrupa'ya girmesini istemiyorsanız..."

Rusya lideri Putin'in Avrupa'ya girmesinin önündeki engelin Ukrayna olduğunu aktaran Kuleba, hızlı şekilde silah almaya ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Kuleba, "Defalarca söyledik ve söylemeye devam edeceğiz. Bize verilen yanıtlar hep yarım ağız oluyor. 'Biraz düşünelim.' yanıtını alıyoruz. Bilmeniz gereken şey, şu an savaşın göbeğindeyiz ve vakit yok. Silah gönderme kararını aldığınız zaman belki de çok geç olacak." diye konuştu.

Yorumlar (0)