Buça’da sivillerin ölümüne işte bu mermiler sebep oldu!

Rusya ve Ukrayna arasında son aydır yaşanan çatışmalar devam ederken Buça’da yüzlerce insanın ölümüne sebep olan katliama ilişkin de yeni bilgiler gelmeye başladı. Ölen insanlar üzerinde incelemelerde bulunan adli tıp doktorları sivillerin ateş edilen küçük çiviler ile öldürüldüğünü tespit etti. Fléchette adı verilen bu silahlar 1. Dünya Savaşı’nda da kullanılmıştı. Oldukça etkili olan bu silahların miğferleri bile delebilecek güçte olduğu aktarıldı.

DÜNYA 25.04.2022, 16:44
Buça’da sivillerin ölümüne işte bu mermiler sebep oldu!

Rus birliklerinin katliam yapmakla suçlandığı Kiev’in kuzeyinde bulunan toplu mezarlar üzerinde incelemelerde bulunan uzmanlar buradaki insanların cesetleri üzerinde küçük metal parçaları ve çivilerinin bulunduğunu tespit etti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan adli tıp doktoru Vladyslav Pirovskyi şu sözlere yer verdi:

İnsanların vücudunda çok küçük metal parçaları ve çivilerin olduğunu tespit ettik. Bunların tespit edilmesi ilk başta oldukça zor. Bu tür cesetler genel olarak Irpin ve Buça’dan geliyor.

Yeni yaraların oluşmasına sebep oluyor

Cesetler üzerinde incelemelerde bulunan adli tıp doktorları ve uzmanlar bunların 1. Dünya Savaşı’nda da sıkça kullanılan bir anti-personel silah olan fléchette olduğunu doğruladı. Oldukça ufak boyutlarda olan bu metal parçalar sahada kullanılan silahların ve tankların mermilerinde bulunuyor. Öte yandan uzunlukları 2 ila 4 santimetre arasında değişebilen bu metal parçalarının kabuktan ayrılmalarının ardından yaklaşık olarak 100 metre uzunluğunda ve 300 metre genişliğinde konik bir kemer şeklinde dağıldıkları aktarıldı. Bu küçük metal parçalarının insan vücuduna saplanmasının ardından arka kısmında bulunan dört kanattan oluşan okun kırılarak yeni yaralara sebep olduğu açıklandı.

İnsan hakları grupları yasaklanması için girişimde bulunuyor

Buça’da yer alan görgü tanıklarına göre Rus birlikleri alandan çekilmeden önce fléchette adı verilen bu küçük mermileri ateşledi. Buça’da yaşayan bir Ukrayna vatandaşı olan Svitlana Chmut arabasında birkaç adet fléchette bulduğunu açıkladı. Bununla birlikte insan hakları grupları uzun bir süredir bu tür mermilerin yasaklanması için girişimde bulunsa da kullanılan mühimmat uluslararası hukuka göre yasaklanmış değil. Ancak İnsanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde ölümcül silahların kullanılması insan hakları hukukuna aykırı bir durum olarak kabul ediliyor. Buça’da incelemelerde bulunan bir silah uzmanı olan Neil Gibson'a göre fléchette'ler Rus birlikleri tarafından kullanılan 122 milimetrelik 3Sh1 top mermisinden ateşlendi. Gibson Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Nadir görülen bir başka mermi de bu fléchette’ler. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Arı Kovanı olarak bilinen mermilerin Rus muadili. Tam olarak bir şarapnel mermisi gibi çalışıyor.

Birinci Dünya Savaşı’nda kullanılmıştı

Öte yandan bugünlerde Buça’da kullanılan bu mermiler 1. Dünya Savaşı’nda da sıkça kullanılıyordu. Piyadelere saldırmak amacıyla kullanılan bu mermiler uçaklar tarafından atılıyor ve miğferleri bile delebiliyordu. Fléchette’ler 2. Dünya Savaşı’nda yaygın olarak kullanılmasalar da Vietnam Savaşı sırasında ABD tarafından kullanılmıştı.

“Savaş suçu işlendiğini anlamak için savaş uzmanı olmaya gerek yok”

Buça Belediye Başkanı Anatoliy Fedoruk yaptığı açıklamalarda Rusya’nın Buça’da savaş suçu işlediğini anlamak için savaş uzmanı olmanın gerekli olmadığını buradaki savaşın sivillere karşı mayınların kullanıldığı bir Çeçen safarisine döndüğünü belirtti.

Toplu mezarlar ortaya çıkmıştı

Rus birlikleri Şubat ayının son günlerinde başlayan savaşta birkaç gün içerisinde Kiev’in kuzeyinde yer alan Buça’yı ele geçirmişti. Rus birlikleri Mart ayının sonuna doğru kendilerine geri çekilme emri verilmesinin ardından bölgeden ayrılmış ve burada yer alan toplu mezarlar ortaya çıkmıştı.

Yorumlar (0)