AB Komisyonu Başkanı uyardı: "Bu artık sürdürülemez"

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş sürecinden sonra Rus yakıtına bağımlılığın sürdürülemeyeceğini belirterek ‘yenilenebilir enerji’ye dikkat çekti.

DÜNYA 25.04.2022, 17:08 26.04.2022, 08:57
AB Komisyonu Başkanı uyardı: "Bu artık sürdürülemez"

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rus yakıtına ve genel anlamda Rus enerjisine yönelik Avrupa’nın duyduğu ihtiyaç hakkında açıklamalarda bulundu. 

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de gerçekleştirilen bir toplantıya katılan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya ve Ukrayna savaşı sebebiyle Rusya’ya yönelik alınan yaptırım kararları ve Rus enerjisine olan bağımlılığın azaltılmasıyla ilgili konuştu.

“Avrupa için sert bir anımsatıcı”

Başkent Yeni Delhi’de açıklamalarda bulunan von der Leyen, "Ukrayna'da yaşanan savaş,  Avrupa için Rus yakıtına olan bağımlılığın sürdürülemez olduğunun sert bir hatırlatıcısı ve uyarıcısı oldu." sözlerini kullandı.

Yurt içinde üretilecek olan yenilenebilir enerjiye geçişin hem stratejik bir güvenlik yatırımı ve hem de çevre için iyi olduğunu belirten von der Leyen, enerji politikasının aynı şekilde güvenlik politikası olduğuna vurgu yaptı.

‘Yeni güneş stratejisi’

Von der Leyen, Avrupa Komisyonu'nun bu sebeple gelecek ay AB'nin REPowerEU projesi çerçevesinde yeni bir güneş stratejisini kamuoyuna sunacağı bilgisini paylaştı.

Hindistan'ın bağımsızlığının 100. yılı kutlamaları vesilesiyle Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin, 2047 yılından önce enerjide bağımsız olmanın zorunluluğuna ilişkin ifadelerine dikkat çeken von der Leyen, fosil yakıtın temiz ve yenilenebilir enerjiye dönüşümünün Hindistan ve Avrupa Birliği (AB)’nin ortak çıkarı olduğuna vurgu yaptı.

"Acilen harekete geçilmeli"

Von der Leyen, Avrupa Birliği (AB) ve Hindistan’ın iklim değişikliğiyle mücadele sürecine sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve bu sebeple güneş enerjisinin önemini çok iyi kavradığını dile getirdi.

Avrupa ülkelerinde ve Hindistan’da şiddetli hava ve sıcak hava olaylarının her geçen gün arttığını söyleyen Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuya ilişkin acilen harekete geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Küresel tedarik zinciri sekteye uğradı”

Enerji kullanımında yaşanan artışa da dikkati çektiği kaydedilen AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, ek enerjinin yeşil ve temiz olması gerektiğini, bu kapsamda da yatırıma ve siyasi kararlılığa ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Öte yandan AB Komisyonu Başkanı von der Leyen’in, dünya genelinde yaşanan Kovid-19 salgını sebebiyle küresel tedarik zincirinin bu süreçte sekteye uğradığını söylediği belirtildi.

Küresel tedarik zincirinin güvenliğinin bu sebepler yüzünden önemli bir konu haline geldiğine dikkat çeken von der Leyen, Avrupa Birliği ve Hindistan’ın bu güvenliğe yönelik iş birliği yapmasına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Macron: “Rus enerjisine yaptırım kararlarının sonuçlarını gelecek kış hissedeceğiz”

Öte yandan Rusya’ya yönelik yaptırım kararları ve olası yaptırımlar gündemdeki sıcaklığını korurken, geçtiğimiz günlerde bir Fransız gazetesine açıklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, bu yaptırımların sonuçlarıyla ilgili dikkat çekici ifadeler kullandığı belirtildi.

İddiaya göre, Fransız Cumhurbaşkanı Macron’un, "Rus enerji kaynaklarına yönelik bu yaptırım kararlarının neticelerinin 2022 yazı veya baharında görmeyeceğiz. Fakat gelecek kıştan itibaren eğer artık Rus gazı olmazsa bunun sonuçlarını hissedeceğiz" sözleriyle Avrupa ülkelerinin, Rus enerji kaynaklarına yönelik yaptırım kararı almasının sebep olacağı sonuçların, gelecek kış döneminden itibaren hissedileceğini söylediği kaydedildi.

Yorumlar (0)