"Tek umut Hafter" deyip taktik verdiler!

Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleştirilecek Libya Konferansı'na davet edilmeyen Yunanistan hayal kırıklığına uğradı. Bu nedenle Yunan hükümeti, Libya'nın doğusundaki silahlı milislerin lideri Halife Hafter'i Atina’da ağırlayarak akıl verdi ve Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat muhtıralarının iptalini şart koşması için baskı uyguladı. 

DÜNYA 18.01.2020, 09:59 18.01.2020, 11:41
"Tek umut Hafter" deyip taktik verdiler!

Almanya'nın başkenti Berlin'de 19 Ocak günü Libya Konferansı düzenlenecek.

Konferansa davet edilmeyen Yunanistan, paniğe kapılarak Libya'nın doğusundaki silahlı milislerin lideri Halife Hafter'i hemen Atina’ya çağırdı ve uğradığı prestij kaybını telafi etmeye çalıştı. Öte yandan Yunanistan, Berlin’de yapılacak olası bir anlaşmayı da Avrupa Birliği'nde (AB) veto etme tehdidinde bulundu.

Halife Hafter, Libya Konferansı'ndan önce büyük bir gizlilik içinde Atina'ya gelerek Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüşmede bulundu. Perşembe gecesi geç saatlerde Halife Hafter'e "hoş geldin" ziyaretinde bulunan Dendias, dün de kendisini Dışişleri Bakanlığının kapısında karşıladı.

"Libya'ya asker gönderebiliriz"

Yunanistan Dışişleri Bakanı  Nikos Dendias, "Her konuda mutabık kaldığımız Hafter’den, Libya’daki paralı askerlerin uzaklaştırılmaları ve (Ulusal Mutabakat Hükümeti lideri Feyiz es) Serrac ile Türkiye arasındaki yasadışı muhtıraların geçersiz olduklarının resmen kabul edilmesine yönelik çalışmasını talep ettik." ifadelerini kullandı. 

Yunanistan'ın Libya’ya yardım etmeye hazır olduğunu kaydeden Dendias, "Avrupa Birliği (AB) veya uluslararası bir barış gücü şemsiyesi altında, ateşkesin korunması ve silah ambargosunun denetlenmesi için Libya’ya asker gönderebiliriz." açıklamasını yaptı.

"Almanya, muhtıralara karşı tavır almalı"

Dendias, Almanya'nın da bu muhtıralara karşı tavır alması gerektiğine dikkat çekerek, "AB’nin ortak tavrı da muhtıraların geçersiz olduğudur." dedi. 

"Yunanistan'ın beklentisi Hafter'in muhtıraların iptalini şart koşması"

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Halife Hafter ile başbakanlık binası "Megaro Maksimu"da değil parlamentoda bulunan ofisinde bir araya geldi. Yunan polisi, Halife Hafter için yoğun güvenlik önlemleri aldı. Yunan terörle mücadele komandoları, isyancı generalin korunmasını sağladı. 

Yunan diplomatik kaynakları, ülkenin bu ziyaret ile gelişmelere seyirci kalmadığını herkese gösterdiğini belirterek, "Yunanistan’ın beklentisi, Hafter’in, Berlin’de herhangi bir çözümü kabul edebilmesi için Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat muhtıralarının iptalini şart koşması. Yoksa bu aşamada muhtıralar dondurulsa bile gelecekte hem Türkiye hem de Libya’da işbaşına gelecek herhangi bir hükümet tarafından gündeme getirilebilir” dedi. 

"Diplomatik rövanşı aldı"

Yunan basınında Halife Hafter'in Atina ziyareti, "Yunanistan diplomatik rövanşı aldı" şeklinde değerlendirildi. 

"Libya konusundaki herhangi bir çözümü AB'de veto edeceğiz"

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Halife Hafter’in Atina'ya gelişinden iki saat önce Alpha televizyonuna yaptığı konuşmada, Berlin'de düzenlenecek konferansa çağrılmamalarına ilişkin, "İyi etmediler. Libya'nın komşuları Yunanistan ve İtalya'dır." ifadesini kullandı.

Miçotakis, Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanlarına ilişkin mutabakat muhtırasının iptalinin öngörülmemesi durumunda, "Libya konusundaki herhangi bir çözümü Avrupa Birliği'nde (AB) veto edeceğiz." dedi.  Almanya Başbakanı Angela Merkel’i arayan ve diğer AB liderlerine de mektup gönderen Miçotakis, Yunanistan’ın Libya Konferansı'na davet edilmemesinden duyduğu rahatsızlığı ifade etti.

Halife Hafter, 13 Ocak günü Libya'da barışın sağlanmasına yönelik görüşmeler kapsamında Rusya'nın başkenti Moskova'ya gitmişti. Ateşkes metnini imzalamadan ülkeyi terk eden Hafter, anlaşmaya olumlu baktığını ancak bölgedeki müttefikleri ile görüşmek için iki gün daha süre talep ettiğini bildirmişti.

Yorumlar (0)