Irak, göstericileri gerçek mermiyle vuruyor!

Irak hükümeti, Ekim ayı başında çıkan hükümet karşıtı gösterilerde protestoculara karşı gerçek mermi kullanıldığını açıkladı.

DÜNYA 22.10.2019, 16:14 22.10.2019, 16:24
Irak, göstericileri gerçek mermiyle vuruyor!

Irak'ta işsizlik, yolsuzluk, kamu hizmetleri yetersizliği gibi sebeplerden dolayı başlayan ayaklanmalar, Ekim ayının başından beri sürüyor. Irak hükümetinin protestoları yatıştırmak için reform yapılacağını açıklamasına rağmen hız kesmeyen eylemciler, çok şiddetli bir tepkiyle bastırılmaya çalışılıyor. 

Eylemcileri bastırmak için kullanılan şiddetin araştırılması adına, Irak Planlama Bakanı Nuri el-Duleymi'nin başkanlığında görev yapan komisyon, raporunu kamuoyuna sundu. Komisyonun raporunda, Irak yönetiminin üst makamlarından "gerçek mermi kullanılması" için bir talimat gelmemesine rağmen "Göstericilere karşı gerçek ve ölümcül sonuçlara neden olabilecek mermilerle aşırı güç kullanıldı. Bazı yetkililerin göstericilere karşı güç kullanılması yönünde talimat verdiğine ilişkin ses kayıtları tespit edildi" açıklaması yapıldı.

"Parti binalarının içinden ateş açıldı"

Eylemlerdeki bazı "unsurların", müdahaleler esnasında ölen veya yaralanan Iraklıların hastanelere taşınmasının önüne geçtiği raporda bahsedilmesine rağmen bu "unsurların" ne olduğuna dair bir açıklama yapılmadı.

Raporda, "Bazı (Şii) siyasi partilerin binalarına girmek isteyen protestoculara karşı binaların içinden ateş açıldığı gerçeğine ulaşıldı" ifadelerinin de kullanıldığı görüldü.

Protestocuların da kullandığı şiddete yönelik ifadeler raporda ifade edildi. Protestocuların, güvenlik güçlerine düzenlediği molotof saldırılarının, bazı güvenlik güçleri mensuplarının yaralanmalarına sebep olduğu açıklandı.

Bilanço ağır: 157 ölü, 5 bin 494 yaralı

Irak'ın başkenti Bağdat'ta ve daha güneyde yer alan şehirlerdeki eylemlerin bilançosu hakkında "Gösterilerde 8 güvenlik gücü mensubu ile 149 sivil hayatını kaybetti, bin 287 güvenlik gücü mensubu ile 4 bin 207 sivil yaralandı" dendi.

Başbakanın ne yapacağı bekleniyor

Komisyonun raporunda, başta Bağdat Operasyonlar Komutanı Celil Rubayi ve güney kentlerdeki operasyon komutanları olmak üzere çeşitli askeri ve güvenlik yetkilisinin bulundukları görevlerinden alınmaları önerisine yer verildi.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin, raporu onayladıktan sonra eylemlerdeki şiddetin sorumlularının isimlerinin bulunduğu dosyaları yargı sistemine ileteceği tahmin ediliyor.

Irak halkının eylemlere devam etmesi, 25 Ekim'de tekrar sokağa çıkması bekleniyor. Ülke vatandaşları, sosyal medyada bu tarihte bir eylem planlandığına dair kuvvetli sinyaller veriyor.

Yorumlar (0)