İngiltere’de zorunlu askerlik geri mi geliyor?

İngiltere'de İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, 1947 yılında getirilen zorunlu askerlik uygulaması, 1960'ta sona erdirilmişti. 4 Temmuz’da yapılacak genel seçim öncesi muhalefet partisi seçilmeleri durumunda zorunlu askerlik uygulamasının yeniden başladığı duyuruldu.

DÜNYA 26.05.2024, 16:19 27.05.2024, 09:47 Buse Önder
İngiltere’de zorunlu askerlik geri mi geliyor?

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Partili Başbakan Rishi Sunak, 4 Temmuz'da yapılacak genel seçimleri kazanmaları halinde zorunlu askerlik uygulamasını geri getireceklerini açıkladı.

Muhafazakar Parti’nin önerisine göre, 18 yaşındaki gençlere iki seçenek sunulacak. İlk seçenek, 12 ay boyunca tam zamanlı olarak orduya katılmak. İkinci seçenek ise yılda 25 gün, her ay bir hafta sonu olmak üzere gönüllü toplum hizmetinde çalışmak.

Gönüllülük hizmetleri, polis, itfaiye, sağlık hizmetleri ve hayır kurumları gibi çeşitli alanlarda gerçekleştirilecek.

İlk katılım Eylül 2025

Planın detaylarını değerlendirmek üzere bir Kraliyet Komisyonu kurulması öneriliyor. Planın yürürlüğe girmesi durumunda, ilk katılımın Eylül 2025'te başlaması öngörülüyor.

Zorunlu askerlik kapsamında gençler, silahlı kuvvetler veya siber savunma birimlerinde görev alabilecek.

Muhalefetten sert eleştiri

Muhalefetteki İşçi Partisi, Muhafazakarların bu planına sert eleştiriler yöneltti. İşçi Partisi sözcüsü, Başbakan Sunak'ın açıklamasını, "Ekonomiyi çökerten, ipotekli konut kredilerini tavan yaptıran Muhafazakar Parti'nin yıllık 2,5 milyar sterlinlik bir başka çaresiz taahhüdü" olarak nitelendirdi.

İngiltere’de orduda uzun süredir küçülmeye ve kesintiye gidiliyordu. 2010 yılında 100 bin olan silahlı kuvvetler personel sayısı, Ocak 2024 itibariyle 73 bine düştü. Şubat ayında milletvekillerinden oluşan "Partilerarası Savunma Komitesi" bir rapor yayınlayarak, orduda görevden ayrılanların sayısının, işe alınanlardan fazla olduğunu ve bu kısır döngünün kırılması gerektiğini vurgulamıştı.

Yorumlar (0)