Çipras, Miçotakis'i eleştiri yağmuruna tuttu

Yunanistan Başbakanı Miçoktakis’in Madrid’de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi’nde oldukça başarısız bir diplomasi trafiği yürüttüğünü dile getiren ana muhalefet lideri Aleksis Çipras, “Ben onun yerinde olsam İspanya’dan yürüyerek dönerdim” dedi.  

DÜNYA 02.07.2022, 09:37
Çipras, Miçotakis'i eleştiri yağmuruna tuttu

Yunanistan’da ana muhalefet partisi konumunda bulunan SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras, bir kez daha Yunanistan Başbakanı Miçoktakis’e sert sözlerle yüklendi. Yunan heyetinin NATO Liderler Zirvesi’nde oldukça başarısız bir görüntü çizdiğini vurgulayan Çipras, Türkiye’nin ise büyük kazanımlar elde ettiğini belirtti. 

“Böyle bir anlayışı nasıl kabul edebiliriz?”

Katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendiren Çipras, “Miçotakis iktidarı, NATO Liderler Zirvesi’nden çıkan sonuç sebebiyle mutlu olduklarını dile getiriyorlar. İsveç ve Finlandiya, Türkiye’ye yönelik silah ambargosunu tamamen kaldırdı. Bu sizi mutlu mu ediyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Midilli, Sakız ve Rodos adalarını gündeme getirmemesi bizi artık mutlu mu etmeye başladı? Böyle bir anlayışı nasıl kabul edebiliriz?” ifadelerini kullandı. 

“Miçotakis, mağlubiyetten mağlubiyete koşan bir siyasetçi”

Miçotakis hükümetinin özellikle dış politikada tehlikeli sularda yüzdüğünü belirten Aleksis Çipras, “Miçotakis ne yazık ki dış politikadan mağlubiyetten mağlubiyete koşan bir siyasetçi konumuna geldi. İktidar için işler ne zaman içinden çıkılmaz bir hal alsa, hemen silahlanma programını ön plana çıkararak kendilerini savunmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu. 

“NATO Liderler Zirvesi’nde yaşananlar kesinlikle bizi tedirgin etmeli”

Yunanistan’ın kısa süre önce ağır bir ekonomik krizle boğuştuğunu hatırlatan Çipras, “Ekonomik sorunlar konusunda geçmişten ders almalıyız. Ülkemiz iflasın eşiğine gelmişti. Bir kez daha bu zorlukları kaldıramayız. Silahlanmanın maliyeti çok iyi değerlendirilmeli ve doğru adımlar atılmalı. Bugün baktığımızda Biden, Erdoğan’a F-16 konusunda yeşil ışık yakıyor. Miçotakis hükümetinin ne kadar başarısız olduğunun en net örneklerinden biri de budur. NATO Liderler Zirvesi’nde yaşananlar kesinlikle bizi tedirgin etmeli. Burada mesele yalnızca Türkiye’ye verilecek olan F-16’lar değil, aynı zamanda topyekûn destek” dedi. 

“Ben olsam Yunanistan’a yürüyerek dönerdim”

Türkiye’nin Ege’deki turizm kampanyası için kullandığı ‘Turk Aegean’ ifadesinin Avrupa tarafından onaylanmasını yorumlayan Çipras, “Bu çok ağır bir mağlubiyet. Ben o zirvede yer alıyor olsaydım, bunca olayın ardından Yunanistan’a yürüyerek dönerdim. Miçotakis ve onun yönetimi her alanda Yunanistan’ı daha da zor bir duruma sokmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

“Son sürat uçuruma doğru sürükleniyoruz”

Ukrayna konusunda Avrupa Birliği’nin temkinli hareket etmesi gerektiğini savunan Çipras, “Avrupa Birliği bu konuda tam bir uyurgezer durumuna geldi. Son sürat uçuruma doğru sürükleniyoruz. Bugün Rusya’ya uygulanan yaptırımlara bakın. Bundan en çok kim etkilendi? Rusya mı? Elbette Avrupa etkilendi. Ukrayna’daki kriz daha da derinleşirse bu gidişle çoğu ülke karneyle elektrik satacak” şeklinde konuştu.  

“Eylül ayında erken seçim olacağını düşünüyorum”

Yunanistan’da kısa süre içerisinde erken seçim beklediğinin altını çizen Aleksis Çipras, “Mevcut iktidar yalnızca dış politikada değil, ekonomide de oldukça kötü bir performans sergiliyor. Ekonomik sorunlar artarken, dış politikada da büyük tehlikelerin içine sürükleniyoruz. Ben şahsen erken seçim olacağını düşünüyorum. Eylül ayında yeni bir seçim yapılabilir” dedi. 

Yorumlar (0)