Adana'da rüyasının izinden gitti petrolü buldu!

Adana’nın Ceyhan ilçesinde keşfedilen ve değeri 1 milyar dolar olduğu duyurulan petrolün ardından, tarlanın sahiplerinden Cengiz Buhur, daha önce gördüğü rüyadan etkilenerek yıllar önce tarlasına kuyu açtığını ifade etti. Buhur, "1998’de rüyamda kanlı bir su gördüm, daha sonra 204 metreye kadar kuyu vurdurdum. Çıkan suyun içinde petrol olduğunu öğrendik” sözlerini kullandı.  

GÜNDEM 02.07.2022, 09:41 02.07.2022, 13:26
Adana'da rüyasının izinden gitti petrolü buldu!

Ceyhan'a bağlı Soysalı Mahallesi'nde ‘Çukurova 1 ve Çukurova 2' adlı araştırma sahasında 2 yıldır devam eden çalışmalar neticesinde petrol bulundu. Yapılan araştırmalar neticesinde petrolün yüksek kalitede olduğu belirtilirken, alanda söz konusu çalışmalar genişletildi. 

“Gördüğüm rüyanın ardından tarlaya kuyu açtırdım” 

1998’de suyu düşünürken rüya gördüğünü söyleyen tarla sahibi Cengiz Buhur, "Görmüş olduğum rüyadan çok fazla etkilendim. Babama su vuracağımı ifade ettim. O da bu bölgede su olmadığını, 1950’lerde bir inceleme yapıldığını ve burada su olmayacağını bana aktardı. Ancak ben rüyamdan etkilenmiştim. Kanlı su görmüştüm. Ben ondan hareketle suyu buldum dedim. Bu bölgeye kuyu vurdurdum 204 metreye kadar indim fakat suyu bulduk. Suyu bulduğumuz zaman vana pompasından çok hafif yağ geliyordu. Kuyucuya bunu sordum. O da rotarin yağıdır dedi. O süreçte Ceyhan depremi oldu. Deprem olduktan sonra her şeyi o bölgede bıraktık, depremin yaşandığı bölgeye gittik. Bir hafta sonra yeniden geldik. Tekrar sulamaya başladık, sudan devamlı olarak yağ gelmeye başladı. Ben de bir kısmını topladım. O dönem Adana’daki MTA’ya getirdik ve petrol olduğunu öğrendik” şeklinde açıklama yaptı. 

“Dönemin bakanı ‘şov yapmaya çıktınız’ dedi”

Petrol kuyusunu bulduğu zaman bir televizyon kanalının haber bültenine çıktığını ifade eden Cengiz Buhur, "O dönemin bakanlarından biri olan Yaşar Topçu, telefon bağlantısıyla programa katıldı. Bizi suçladı, iki varil ham petrolü o kuyuya döktüğümüzü ve şov yapmaya çıktığımızı ifade etti. Ben de yanıt olarak ‘200 metre inebildik, gelin siz de burada petrol var, devlet olarak bunu çıkartın. Tarlanın bir bölümünü hibe edeceğim’ dedim. Ardından telefonu yüzüme kapattı” sözlerini kullandı.


“Beni ciddiye almadılar” 

Petrolün bulunmasından sonraki süreci aktaran Cengiz Buhur, "O dönemde tanıdık milletvekillerine birçok defa söylememe rağmen hiç beni ciddiye almadılar. Petrol dediğim an uzaklaştılar. Yakın bir milletvekili, bir konuşma yaptığı esnada kalktım tam 'petrol' diyecekken bana 'otur' dedi. Ben yine de bunun peşini bırakmadım, her yerde gündeme taşıdım. Yüzlerce kez sözlü dilekçe vererek petrol olduğunu söyledim” açıklamasını yaptı. 

Cengiz Buhur, son olarak "2020’de bir arkadaşımın yakının enerji bakanlığında çalıştığını öğrendim. Bu olayı gündeme taşıdım, seni bir görüştüreyim dedi. Görüştük izin istedi. Ben de izin veririm dedim ama arkası yine fiyasko çıkar. ‘Korkma’ dedi, ‘biz direkt cumhurbaşkanımıza bağlıyız. Bu konuda cumhurbaşkanımızın emri var, böyle bir rezervi nerede bulursanız, üzerine gidin ve onu çıkartın şeklinde talimatı var’ dedi. Ben de buna izin verdim ve çıkartmaya başladılar. Geçen gün Cumhurbaşkanımızı duyurduğu gibi petrol bulundu, çalışmalar şu anda devam ediyor ve devamının da geleceğine inanıyorum” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)