Callamard: Kaşıkçı kararı çifte şok yarattı!

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi Arabistan mahkemesinin Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik kararının kendisinde çifte şok etkisi yarattığını bildirdi. 

DÜNYA 26.12.2019, 21:05 26.12.2019, 23:14
Callamard: Kaşıkçı kararı çifte şok yarattı!

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi Arabistan mahkemesinin Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik kararına ilişkin açıklamada bulundu.  

Callamard, dava kapsamında 5 sanık hakkında "idam kararı" verilmesi ve "infaz emrini verenlerin cezalandırılmamasının" kendisinde çifte şok etkisi yarattığını belirtti. 

"İdam cezasına karşı biri olarak bu benim için ilk şok"

Kaşıkçı davasında "gizli yargılama" sonrası 5 kişiye idam cezası verilmesine ilişkin Callamard, "(Kaşıkçı'nın) cellatları suçlu bulundu ve ölüm cezasına çarptırıldılar. İdam cezasına karşı biri olarak bu benim için ilk şoktur." ifadelerini kullandı.

"Kendileri teğet geçildi"

Callamard, infaz emrini verenlerin cezalandırılmamasına ilişkin, "Bununla beraber, infaz emrini verenler sadece ceza almadan serbest bırakılmakla kalmadılar aynı zamanda soruşturma ve yargılanma esnasında kendileri teğet geçildi. Bu da ikinci şok. Bu, adalete zıt bir durum ve (cinayetin) mağdurlarına karşı kabul edilemez bir saygı eksikliğidir." açıklamasını yaptı. 

"Emir komuta zinciri soruşturulmadı"

Uluslararası insan hakları hukuku gereği Cemal Kaşıkçı cinayetinin Suudi Arabistan Krallığının sorumlu tutulması gereken yargısız bir infaz olduğuna dikkat çeken Callamard, söz konusu davada emir komuta zincirinin soruşturulmadığını aktardı.

Callamard, bu nedenle Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman gibi cinayete "izin veren" "teşvik eden" veya "göz yuman" beyin takımına ulaşılamadığını kaydetti. 

"Suç mahallini temizlediler"

Yargılama sırasında Suudi Arabistan devletinin cinayetteki sorumluluğunun değerlendirilmediğini vurgulayan Callamard, "18 Suudi yetkilisi İstanbul'daki Suudi konsolosluğunda kendi başlarına 10 gün boyunca kaldılar ve suç mahallini temizlediler." ifadesini kullandı.

Callamard, bunu adaletin engellenmesi ve keyfi öldürmelerin soruşturulması için Minnesota Protokolü'nün ihlâli olarak değerlendirdi.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan Başsavcı Sözcüsü Şelan eş-Şelan, başkent Riyad'da gerçekleştirdiği basın toplantısında, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda 2018 yılının Ekim ayında vahşiçe öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının neticelendiğini duyurdu.

Suudi Arabistan Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, 11 sanık yargılandı, 5 kişinin idamına hükmedildi, 3 sanık hakkında toplam 24 yıl hapis cezası verildi.

Hangi cezaların ne ceza aldığı paylaşılmadı. Kararın temyize açık olduğu, ceza alanların kimliklerinin nihai karardan sonra duyurulacağı aktarıldı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a yakınlığıyla bilinen eski Kraliyet Danışmanı Suud el-Kahtani ile eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri'ye herhangi bir suçlama yöneltilmedi. Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi de serbest kaldı.

Kahtani ve Uteybi, Kaşıkçı cinayetindeki sorumlulukları sebebiyle ABD'nin yaptırım listesine dâhil ettiği 17 Suudi Arabistan vatandaşı arasında yer alıyor. Asiri de Kaşıkçı cinayetinin ardından görevden alınmıştı.
 

Yorumlar (0)