Beyaz Saray önünde George Floyd gerilimi!

Beyaz Saray önündeki siyahi George Floyd protesto gösterilerinde tansiyon iyice yükseldi.

DÜNYA 31.05.2020, 08:42
Beyaz Saray önünde George Floyd gerilimi!

Amerika Birleşik Devletleri'nin Minneapolis şehrinde ırkçı beyaz polislerin işkencesi sonucu 46 yaşındaki siyahi George Floyd'un yaşamını yitirmesini protesto eden eylemciler, Beyaz Saray önünde polisle çatıştı.

Amerika Birleşik Devletleri genelindeki siyasi George Floyd protestoları sürerken Beyaz Saray etrafında toplanan binlerce protestocu tüm gün faşist polis şiddetini protesto etti.

Polis önce Lafayatte Park'ını kapattı ardından Beyaz Saray'ın sol tarafında bulunan bölgede toplanan ve protesto gösterilerini buraya taşıyan binlerce eylemciyi dağıtmaya çalıştı.

Polis protesto göstericilerine göz yaşartıcı gaz fırlatırken bazı göstericiler de ellerindeki su şişelerini polise attı. Protestoculardan bazıları, polis tarafından kurulan barikatı geçerek göstericilere karşı geniş güvenlik önlemi alan polislerle karşı karşıya geldi.

Ellerini havaya kaldırarak "beni vurma", "nefes alamıyorum" ve "siyahların hayatı değerlidir" sloganları atan eylemciler, en çok da "adalet yoksa huzur yok" sloganını attılar.

Yoğun gaz bombardımanına maruz kalan protestocular, 3 polis otosunun üzerine çıkıp camlarını kırdı ve araçları kullanılamaz duruma getirdi.

Bazı eylemciler ise gün boyunca yaşanan gerilimi sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınladılar. Yaşananları sosyal medya hesaplarından canlı yayınlayan Amerikalı vatandaşlar, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'a Amerikalı siyahi George Floyd konusunda seslenerek adaletin sağlanmasını istediler.

Trump kendi taraftarlarını toplanmaya çağırdı

Göstericilerle polis arasında zaman zaman çatışmanın yaşandığı eylemler sürerken, ABD Başkanı Donald Trump'a destek vermek üzere bazı Cumhuriyetçi grupların da Beyaz Saray çevresinde toplanmak için hazırlık yaptığı öğrenildi.

Sabah saatlerinde açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, sokaklarda şiddet üreten protestocuların "radikal sol gruplar" olduğunu iddia etmiş ve kendi taraftarlarının Beyaz Saray etrafında toplanmaları için çağrı yapmıştı.

Polisin öldürdüğü siyahi George Floyd'un "Nefes alamıyorum" feryadı

46 yaşındaki siyahi Amerikalı George Floyd, önceki akşam, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis kentinde beyaz polisler tarafından gözaltına alınırken elleri ters kelepçelenmiş, yüz üstü yere yatırılmış ve bir polis uzun süre ensesine diziyle bastırmıştı. Etraftaki Amerikalıların cep telefonlarıyla görüntülerini kaydettiği o anlarda siyahi George Floyd, dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye inlemişti ancak ne George Floyd'un ensesine diziyle bastıran beyaz polis ne de görüntü alan vatandaşların görüntü almalarına engel olmak için önünde duran polis ne de ekip otosunun etrafında bulunan polisler George Floyd'un "nefes alamıyorum" iniltilerine kulak vermişti.

46 yaşındaki siyahi George Floyd'un, olay yerine gelen sağlık personeli tarafından ambulansa götürüldüğü hastanede yaşamnı yitirdiği duyurulmuş, yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler ise sosyal medyada yayılmıştı.

Vatandaşların çektiği görüntüler, Amerika Birleşik Devletleri'nde siyahilere yönelik polis faşizmi tartışmalarını yeniden alevlendirmiş ve Minneapolis kenti başta olmak üzere birçok kentte protesto gösterilerine sebep olmuştu.

Eyalette acil durum ilan eden Minneapolis Valisi Tim Walz, bölgede polise destek sağlamaları ve çığırından çıkan olayları bastırmaları için Ulusal Muhafızları görevlendirdiğini duyurmuştu.

Yorumlar (0)