"ABD'yi Irak'tan atalım" çağrısı!

Irak'taki Haşdi Şabi üssüne düzenlenen saldırı iki ülke arasında büyük gerilime yol açtı. ABD güçlerinin Irak'tan çıkarılması için meclise çağrı yapıldı.

DÜNYA 30.12.2019, 08:26 30.12.2019, 08:28
"ABD'yi Irak'tan atalım" çağrısı!

Irak'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi çatısı altındaki Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri liderliğinde ve meclisteki 2'nci parti konumundaki Fetih Koalisyonu, Amerika Birleşik Devletleri'nin saldırısını kınadı.

"Tüm yabancı güçler çıkarılsın"

Fetih Koalisyonundan yapılan açıklamada, Irak meclisindeki tüm siyasi partilere Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere Irak topraklarındaki tüm yabancı güçlerin çıkarılması için acil bir şekilde karar alınması çağrısında bulunuldu.

Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi liderliğindeki Nasır Koalisyonu da konuya ilişkin yaptığı açıklamada böylesi saldırıların istikrar, güvenlik ve ikili ilişkilere (ABD-Irak) zarar verdiği vurgulandı.

Açıklamada, Irak'ın bölgesel ve uluslararası çekişmelerin üssüne dönüşmemesi gerektiğinin altı çizildi.

Diğer Şii parti ve gruplar da tepki göstermişti

Irak meclisinde en büyük parti konumundaki Sairun Koalisyonu lideri Mukteda es-Sadr'ın Askeri Yardımcısı Kazım İsavi, saldırının Irak'ın egemenliğine ve Haşdi Şabi'ye karşı yapıldığını kaydetmişti.

Saldırıya maruz kalan ve bir komutanını kaybeden Ketaib-i Hizbullah da açıklamasında, saldırının Irak egemenliğini ihlal ettiğini kaydederek ABD askerlerinin Irak'tan çıkarılmasını istemişti.

Mecliste 15 milletvekili bulunan ve Haşdi Şabi'ye bağlı diğer milis gücü Asayib Ehlilhak ise Amerikan askerlerinin Irak'tan çıkarılması için meclise yasa çıkarması çağrısında bulunmuştu.

Sünni ve Kürt partilerden henüz açıklama yok!

Irak meclisinde Sünniler ve Kürt partilerden Amerika'nın Haşdi Şabi'nin üslerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin henüz açıklama gelmedi.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve görevinden istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi ise ABD'nin saldırını "egemenlik ihlali" olarak nitelendirmişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı, dün Irak'ta 3 ve Suriye'de 2 olmak üzere Ketaib Hizbullah (KH) örgütüne ait 5 hedefi vurduğunu duyurmuştu.

Yorumlar (0)