Ro-ro gemisi nedir?

‘Ro-ro’ ifadesi, İngilizce roll on ve roll off kelimelerinden türetilen bir kısaltma olarak günümüzde kullanılıyor. Peki, ro-ro gemisi nedir? Ro-ro gemisi ne işe yarar? İşte ayrıntılar…

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.08.2022, 11:28 29.08.2022, 08:55
Ro-ro gemisi nedir?

Ro-ro gemileri, uluslararası ticarette kullanılan en önemli vasıtalardan biri olarak dikkat çekiyor. Yük kapasitesi ve birçok avantajı sebebiyle ro-ro gemileri, küresel ölçekte ticaret yapan şirketler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Peki, ro-ro gemileri hangi faaliyetlerde kullanılıyor? Ro-ro gemileri neler taşır?

Ro-ro gemisi ne işe yarar?

Ro-ro gemisi ya da ro-ro taşımacılığı, tekerlekli araç taşımacılığında değerlendirilir. Roll on-roll off kelimeleri ise bir gemiye nasıl yükleme yapıldığını ve boşaltıldığını ifade etmek için kullanılmıştır. Bu kelimelerin kısaltması olan ‘ro-ro’ özellikle kara yolu üzerinde sevkiyat yapan araçların gemiyle de yolculuk etmelerine olanak sağlar. 

Ro-ro gemilerinin kapasitesi nedir?

Ro-ro gemileri ortalama 300-500 aracı aynı anda taşıyabilir. Bu gemilerin tır kapasitesi ise 80-100 araç olarak biliniyor. Ro-ro gemileri, özellikle kara yolu üzerinden taşımacılık yapan araçlara büyük kolaylık sağlıyor. Örneğin bir karayolu taşıtı Almanya’ya 5 günde gidebilecekken, ro-ro gemisini kullanarak da aynı zaman diliminde Almanya’ya varabiliyor. Ayrıca binlerce yol kat etmekten de kurtuluyor. 

Ro-ro taşımacılığının avantajları nelerdir?

Ro-ro gemilerini araştıran kişilerin en çok merak ettiği sorulardan biri de, “Ro-ro taşımacılığının avantajları nelerdir?” olarak dikkat çekiyor. Ro-ro taşımacılığı en büyük avantajlarından birisi, yükleme ve boşaltma esnasında hasar riskinin oldukça düşük olmasıdır. Bunun yanı sıra ambar içi yükleme yapıldığı için taşıma esnasında deniz suyu kaynaklı tahribat riski de yoktur. Yükleme ve boşaltma süreleri oldukça hızlı olan ro-ro gemilerinin maliyetleri de düşüktür. Süratleri yüksek olduğu için sefer süreleri de kısadır. 

Yorumlar (0)