Enerji krizi patlak verdi, Fransızlar soba kurmaya başladı!

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş nedeniyle Avrupa'da yaşanan enerji sıkıntısı had safhaya ulaştı. Fransız halkının, odun ve odun talaşına gösterdiği talepte patlama yaşandı. Bazı vatandaşların şimdiden soba kurulumunu yapmaya başladığı kaydedildi.

DÜNYA 27.08.2022, 11:41 27.08.2022, 17:35 Hakan Öksüz
Enerji krizi patlak verdi, Fransızlar soba kurmaya başladı!

Ukrayna-Rusya savaşı ve koronavirüs tedbirleri nedeniyle piyasalarda oluşan belirsizlik havası, Çin-Tayvan gerilimiyle birlikte zirve yaptı. Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar, enerji krizinin derinleşmesine neden olacak domino taşlarını hareket ettirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimat üzerine harekete geçen Gazprom şirketi, Avrupa'ya gaz ve petrol akışını büyük oranda kıstı. Bu durum akaryakıt krizinin ortaya çıkmasına ve küresel çapta fiyatların artmasına yol açtı.

Avrupa'da yüzde 15'lik enerji tasarrufu uygulanıyor!

Kış aylarında Avrupa'da yaşanabileceği tahmin edilen enerji sıkıntısı, tasarruf önlemlerinin yürürlüğe konulmasına neden oldu. Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerde 2023'ün Mart ayında kadar yüzde 15 doğal gaz tasarrufu yapılmasına karar verdi. Tasarruf tedbirlerinin uygulanmasının önemine değinen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Putin, kış aylarında gazı tamamen kesebilir. Doğal gaz depolarımız dolmazsa zor bir kış bizi bekliyor demektir." ifadelerini kullandı.

Fransız halkı, odun stoku yapmaya başladı!

Avrupa'da enerji sıkıntısının etkilediği ülkelerden biri de Fransa oldu. Ülkedeki "Yanıcı Madde, Yakıt ve Isıtma Federasyonu" konuya ilişkin bilgilendirme yaptı. Fransa genelinde odun talaşına gösterilen talebin arttığı belirtilen açıklamada, "Halk odun talaşına yöneliyor. Kış gelmeden odun stoku yapmaya başladılar. Talepler oldukça yüksek. Bu durum arz açığının ortaya çıkmasına neden olabilir." denildi.

2023 yılında elektrik fiyatı rekor kıracak!

Federasyon, kış aylarındaki duruma bağlı olarak yeni kararlar alınabileceğini aktardı. 300 tedarikçisi bulunan federasyonun, düzenli müşterilerine öncelik tanıyacağı kaydedildi. Soba kurmayan vatandaşların bir süre daha bekleyebileceği belirtilen açıklamada, "Güvenmediğiniz tedarikçilere ön ödeme yapmayın." ifadelerine yer verildi. Fransız basınına göre 2023 yılında elektrik fiyatı, saat/megavat bazında 1075 avroyu görecek.

Yorumlar (0)