NASA'nın DART uzay aracı, Dimorphos asteroidine planlı çarpmayı başardı

NASA'nın uzaya fırlattığı DART uzay aracı, Dimorphos adlı asteroide tam zamanında çarptı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.09.2022, 09:14 28.09.2022, 08:46
NASA'nın DART uzay aracı, Dimorphos asteroidine planlı çarpmayı başardı

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA), Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) adlı uzay aracı, dünyadan 11 milyon kilometre uzaktaki asteroide, planlandığı biçimde başarılı bir çarpma gerçekleştirdi.

Uzay aracı, asteroide planlı çarptı

NASA’nın web sitesinden ve bütün sosyal medya hesaplarından yapılan canlı yayında, dünyanın potansiyel asteroit ya da kuyruklu yıldız tehlikelerine karşı savunma teknolojisini test etmek hedefiyle uzaya fırlatılan DART, dünya için hiçbir risk oluşturmayan Dimorphos adlı asteroide tam zamanında çarptı.

DART uzay aracı, otonom konumda kilitlendiği çift asteroidin Dimorphos adlı küçük olan (170 metre çapındaki) parçasını, yörüngesinden saptırmak için saatte 23 bin kilometre hızla itti. Gelecek dönemde potansiyel tehdit oluşturabilecek gök cisimlerini ölçümlemek ve engellemek için ilk kez gerçekleştirilen deneme amaçlı çarpışma, DART’ın üzerine yerleştirilen kamera ile Hubble, Lucy ve Webb teleskopları tarafından da kayda alınırken, çarpışmayı canlı izleyenler, görüntüleri yaklaşık 45 saniye gecikmeli olarak izleyebildi.

“İnsanlığın ilk girişimi”

DART’ı geliştiren Maryland’deki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndan yönetilen planlı çarpışmanın ardından canlı yayında NASA yetkilisinin, “Bu, insanlığın bir gök cisminin rotasını değiştirmek amacıyla yaptığı ilk girişimdi” biçimindeki sevinç ifadeleri duyuldu.

Başarılı deneme neticesinde bir uzay aracının, yörüngesini yer tabanlı teleskoplarla ölçülebilecek biçimde değiştirmek için kasıtlı olarak, hedeflenen bir asteroidle çarpışabileceği kanıtlanmış oldu.

Yorumlar (0)