Macaristan Başbakanı Orban’dan AB’ye ‘Rusya’ tepkisi

Avrupa Birliği tarafından Rusya’ya uygulanan ağır ambargoları eleştiren Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “Yaptırımlar Rusya’ya değil Avrupa Birliği’ne zarar verdi. Avrupa ülkeleri resmen kendi ayağına kurşun sıktı” ifadelerini kullandı. 

DÜNYA 27.09.2022, 09:25 28.09.2022, 08:46
Macaristan Başbakanı Orban’dan AB’ye ‘Rusya’ tepkisi

Macaristan Parlamentosu’nda bir konuşma yapan Orban, Ukrayna’nın işgali sebebiyle AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara tepki gösterdi. AB ülkelerini zorlu bir kış mevsimi beklediğini belirten Orban, Rusya’ya yönelik ambargolara ilişkin, “Bu silah geri tepti” dedi. Savaşın sona ermesi için iki tarafa da ateşkes çağrısını yineleyen Orban, “Rusya’ya uygulanan ambargolar, Avrupa Birliği ekonomisine ağır bir darbe vurdu. En başından beri bu sürece karşı olduğumuzu belirttik” şeklinde konuştu. 

“Hükümetlerin bu süreçte teker teker düşmesi sürpriz değil”

İtalya’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en sağcı partinin hükümete gelmesine yönelik de atıfta bulunan Orban, “Avrupa Birliği ülkelerindeki son seçim sonuçlarını hep birlikte takip ediyoruz. Hükümetlerin bu süreçte teker teker düşmesi sürpriz değil. Bunlar hep yanlış politikaların bir sonucu. Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, Avrupa halklarını fakirleştirdi. Rusya’nın ise hala ayakta olduğunu görüyoruz. Samimi olmak gerekiyor, bu silah geri tepti. Yaptırımlar Rusya’ya değil Avrupa Birliği’ne zarar verdi. Avrupa ülkeleri resmen kendi ayağına kurşun sıktı. Tüm Avrupa ülkeleri bu durumun ne kadar devam edeceğine ilişkin Brüksel’den bir yanıt bekliyor” ifadelerini kullandı. 

“Hükümetimiz uzun vadeli enerji planlarını yeniden güncelledi”

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Macaristan’a verilen 7,5 milyar avroluk fonun kesilmesi teklifine de değinen Orban, “Hükümetimiz uzun vadeli enerji planlarını yeniden güncelledi. Avrupa Birliği tarafından verilen fonlar kullanılarak finanse edilecek olan toplam 32 büyük yatırımla, Paks Nükleer Santrali’nin enerji sistemini elden geçirmeyi ve kullanım süresini uzatmayı amaçlıyoruz. Brüksel eğer bize hak ettiğimiz fonu ayırmazsa, diğer mali kaynaklardan gerekli fonları alacağız. Bu konuda gerekli müzakereleri başlattık” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)