Çimentodan daha dayanıklı bir madde üretildi: Yapı malzemesi lahana

Bilim insanları, çimentodan daha dayanıklı bir madde olup olmadığı hakkında araştırmalar yaptılar ve beklenen sonuca ulaştılar. Sonuca göre lahanadan yapılan yapı maddesi, çimentodan daha güçlü. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.05.2021, 17:42 27.05.2021, 14:40
Çimentodan daha dayanıklı bir madde üretildi: Yapı malzemesi lahana

Japon bilin insanları, her sene milyonlarca ton yiyeceğin çöpe gitmesinin önüne geçmek amacıyla deneyler yapmaya başladı. Yiyecek artıklarından yapı malzemesi üretilip üretilemeyeceği konusunda yapılan deneyde lahana, ön plana çıktı. 

Tokyo Üniversitesi’nde görevli olan bilim insanları tarafından yapılan araştırmada lahana, kabak ve portakal kabuğundan yapı malzemesi üretildi. Malzeme üreterek her yıl yapılan milyarlarca dolarlık tasarrufu engellemeye çalışan bilim insanları, özellikle deniz yosununun tasarruf edilmesini amaçladıklarını belirtti. Deniz yosunu, Japon mutfağında sıkça kullanılan ve bu sebeple de en çok atık madde olan yiyeceklerden biri.



Sıcak basınçla yapıldı 

Onlarca çeşit sebze ve meyve üzerinde yapılan çalışmada öncelikle gıdalar, vakumlu makineler ile kurutuldu ve ardından toz haline getirildi. Sonrasında su ile karıştırılıp yüksek sıcak basınca maruz bırakıldı. İşlem sırasında şekillendirilen gıdalardan yalnızca bal kabağı testi geçemedi. Lahanadan üretilen malzemenin ise sıradan çimentodan daha dayanıklı olduğu ortaya çıktı. 

Yorumlar (0)