Bilim insanları: Ay, 4 milyar yıl önce Dünya'yı Güneş'ten korudu

Bilim insanları tarafından Ay'ın 4 milyar sene önce Dünya'nın atmosferini daha aktif olan Güneş'ten koruyabilmiş olabileceğine dair açıklama yapıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.10.2020, 21:10 16.10.2020, 17:48
Bilim insanları: Ay, 4 milyar yıl önce Dünya'yı Güneş'ten korudu

Dünyamıza ve Ay’a ilişkin çalışmalarına devam eden bilim insanları tarafından her geçen gün yeni bulgularla karşılaşılıyor.

Apollo görevleri esnasında Ay’dan toplanan örneklerin Dünya’ya getirilmesiyle incelemeler gerçekleştiren bilim insanları, 4.2 ila 3.4 milyar yıl önceden Ay’ın manyetik bir alana sahip olduğu bilgisini elde etti.

Ay’ın Dünya’ya bugün olduğundan 2 kat daha yakın olduğu dönemde sahip olduğu manyetik alanın, Dünya’nın bugünkü manyetik alanı kadar güçlü olduğu hesaplandı.

NASA’da görevli olan bilim insanları James Green ve meslektaşlar, bu bilgiyle Ay’ın manyetik alanının Dünya ile etkileşimini ortaya çıkaran bir modelleme çalışması gerçekleştirdi.

Ay ve Dünya birlik oldu

Bilim insanları tarafından o dönemde Dünya’nın ve Ay’ın manyetik alanlarının bir araya gelip, yüz milyonlarca yıl aktif kalan koruyucu bir manyetosfer oluşturmuş olması gerektiği sonucuna ulaşıldı.

Bu oluşan manyetosferin, Dünya’nın erken dönemine ait kilit soru işaretlerinden birini çözüme kavuşturdu, o zamanlar bugünkünden çok daha aktif bir Güneş’in yerküremizin atmosferini yok etmesinin önüne geçtiğinin düşünüldüğü kaydedildi.

Green açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Yorumlar (0)