Türkiye ile İsviçre anlaştı: Kültür varlıkları iade edilecek

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile İsviçre İçişleri Bakanı Alain Berset, kültür varlıkları kaçakçılığının önlenmesi için bir anlaşmaya imza attı. Anlaşmayla birlikte Türkiye'den kaçırılan kültür varlıkları, İsviçre'ye sokulamayacak. İsviçre makamları, yasa dışı yollar üzerinden Türkiye'den getirilen kültür varlıklarını tespit etmesi halinde iade süreci başlayacak.

KÜLTÜR-SANAT 15.11.2022, 13:51 15.11.2022, 17:35 Hakan Öksüz
Türkiye ile İsviçre anlaştı: Kültür varlıkları iade edilecek

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde gerçekleştirilen törene katıldı. ABD'ye kaçırılan tarihi eserlerin Türkiye'ye iadesinde önceki günlerde bir anlaşmaya imza atan Bakan Ersoy, bu kez İsviçre ile anlaşma imzaladı. 

Arkeolojik Kültür Varlıklarının Yasa Dışı İthali ve Transit Geçişinin Önlenmesi ile İadesine Yönelik Anlaşma, İsviçre İçişleri Bakanı Alain Berset'in de katılımıyla imzalandı. Törende konuşma yapan Bakan Ersoy, "Kültür varlıklarının korunması, bizim için çok önemli. Bu varlıkların gelecek nesillere aktarılması için titiz bir çalışma yürütüyoruz." dedi.

"Önleyici tedbir olarak işlev görecek"

İsviçre'deki ilgili makamlar tarafından Türkiye'den kaçırıldığı tespit edilen kültür varlıklarının iadesi için bu anlaşmanın bir hayli önemli olduğuna değinen Ersoy, "Bu tarz anlaşmalar, 'önleyici tedbir' olarak önemli bir işleve sahip. Anlaşmayla birlikte Anadolu'dan kaçırılan eserlerin, İsviçre'ye sokulamayacak. Bu eserlerin İsviçre makamları tarafından ülkeye sokulduğunun tespit edilmesi halinde iade gerçekleşecek." ifadelerini kullandı.

Kaçakçılığın engellenmesi için bu ülkelerle anlaşma imzalandı

Anlaşma sayesinde kültür varlıkları üzerinden kara pazarın gelişmesine darbe vurulacağını sözlerine ekleyen Ersoy, "Tarihi eser kaçakçılığı, bu sayede zayıflayacaktır. Söz konusu kaçakçılık örgütleri köşeye sıkışmaya başladı. ABD, Sırbistan, Bulgaristan, İran ve Romanya gibi ülkelerle yaptığımız anlaşmalar, bunu sağlıyor. Şimdi bir de İsviçre eklendi." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)