ABD'ye kaçırılan 6 tarihi eser, Türkiye'ye teslim edildi

Kaçakçılar tarafından ABD'ye kaçırılan 6 tarihi eser, uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda Türkiye'ye iade edildi. Tarihi eserlerin iadesi, Antalya Müzesi'nde düzenlenen törenle yapıldı. Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, tarihi eserlerin iadesi için 50 yıl boyunca mücadele verildiğini söyledi. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake ise Türkiye ile ABD arasında bir kültür anlaşmasının imzalandığını kaydetti.

KÜLTÜR-SANAT 13.11.2022, 15:26 Hakan Öksüz
ABD'ye kaçırılan 6 tarihi eser, Türkiye'ye teslim edildi

Anadolu'daki antik kentlere ait olan ancak farklı zamanlarda ABD'ye kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için uzun süredir titiz bir çalışma yürütülüyordu. O çalışma tamamlandı, eserler Türkiye'ye iade edildi. 

İade edilen eserler arasında Antalya'daki Perge Antik Kenti'nde bulunan ve milattan sonra 140-150 yıllarına ait olduğu tespit edilen sütunlu lahit parçalarının da yer aldığı kaydedildi. Bu parçaların, Roma dönemine ait olduğu aktarıldı.

Kaçak kazılarda bulundu, yurt dışına kaçırıldı

Burdur'daki Bubon Antik Kenti'nde bulunan Roma İmparatoru Lucius Verus'un bronz heykeli, Türkiye'ye iade edilen tarihi eserler arasında yer alıyor. Bu tarihi eserin, bölgede yapılan kaçak kazıda bulunduğu ve illegal yollardan yurt dışına kaçırıldığı kaydedildi.

Batı Anadolu'da milattan önce 3 binli yıllarda son derece yaygın bir kadın figürü olan ve Erken Tunç Çağı'na ait olduğu belirlenen "kusura tipi idol", iadesi yapılan eserlerden oldu. Yine milattan önce 3 binli yıllara tarihlenen Helenistik döneme ait Attis heykelciği de Türkiye'ye iade edilen eserler arasındaydı. 

Roma dönemine ait olan ve milattan sonra 1-2. yüzyıla tarihlenen Apollon heykelciği ile Pisidia Antiokheia Antik Kenti'nden çıkarılan düver pişmiş toprak levha da iade edildi. Böylece toplamda 6 tarihi eserin Türkiye'ye iadesi sağlanmış oldu.

Antalya Müzesi'nde tören yapıldı

Toplamda 9 parçadan meydana gelen 6 tarihi eserin iadesi, Antalya Müzesi'nde düzenlenen törenle yapıldı. Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, eserlerin teslim sözleşmesine imza attı. Manhattan Bölge Savcı Yardımcısı Albay Matthew Bogdanus ile ABD Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake'in de törene katıldığı aktarıldı.

Bakan Mehmet Ersoy: "50 yıllık çalışmanın sonucu"

Tarihi eserlerin ait oldukları yere dönmesi için uzun yıllar boyunca yapılan çalışmaların sonuç verdiğini kaydeden Bakan Ersoy, "İadesi sağlanan her eserin farklı bir hikayesi var. Türkiye Cumhuriyeti Devlet, yaklaşık yarım asırdır bu eserlerin iade edilmesi için çaba veriyordu. Jale İnan Hoca, bu mücadeleyi veren en önemli insanlardan biridir. ABD'deki eserlerin, Türkiye'den kaçırıldığını ortaya çıkardı. Gazeteci yazar Özgen Acar, çalışmalarıyla Jale İnan Hoca'ya destek verdi. Yapılan çalışmalar, nihayet netice verdi." dedi.

Jeffry Flake: "Türkiye ile ABD arasında kültür anlaşması imzalandı"

Törende konuşan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, "Türkiye'nin kültür mirasından etkilenmemek mümkün değil. Kaçırılan eserler, Türkiye'ye getirildi. Bu çalışmada Manhattan Savcılığının ciddi katkıları oldu. Bu iade, hem Türk vatandaşlarını hem de ABD'lileri sevindirmeli. Sonuçta bu eserler, Türkiye'deki insanlara ait. Bir daha böyle bir durumun yaşanmaması için Türkiye ile ABD arasında kültür anlaşması imzalandı. Kaçakçılar yaptıkları şeye devam etse de biz de çalışmalarımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)