VPN nedir, tam gizlilik sağlar mı?

Dün İstiklal Caddesi'nde meydana gelen bombalı saldırının ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından patlama ile ilgili yayın yasağı getirildi. Daha sonra birçok platforma erişim kısıtlandı. Bu durumun sonucunda birçok kişi VPN üzerinden bağlantılara giriş yaptı. Peki, VPN nedir? VPN tam gizlilik sağlar mı? İşte ayrıntılar…

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.11.2022, 13:57 16.11.2022, 09:24
VPN nedir, tam gizlilik sağlar mı?

Dün İstanbul’da meydana gelen patlamanın sonrasında RTÜK tarafından söz konusu durum ile ilgili yayın yasağı getirildi. Daha sonra Türkiye'de Twitter, Facebook, Youtube ve Instagram’a erişimde sorunların yaşandığı ifade edildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından da patlamanın sonrasında servis edilen "aykırı görüntülere" dair sosyal medya platformları kapsamında ülke çapında bant daraltma uygulaması sağlandığını açıkladı. Söz konusu kısıtlamayı geçebilmenin tek seçeneği ise VPN kullanımı. Peki, VPN nedir, nasıl kullanılır? VPN tam gizlilik sağlar mı?

VPN nedir?

VPN’in açılımı “virtual private network”, yani “sanal özel ağ” manasını taşımaktadır.

Normal koşullarda kullanmış olduğumuz cihazlar, internet servis vericisi üzerinden doğrudan internet ile bağlantı sağlarken VPN, cihazımız ile farklı bir bilgisayar arasında güvenli bağlantı oluşturarak özel bir ağ meydana getiriyor. Bu şekilde farklı bir cihazın internet bağlantısı üzerinden internete ulaşım sağlamış oluyoruz. Bu şekilde internet aktiviteleri ve kimliğimiz gizli kalabiliyor.

VPN tam gizlilik sağlıyor mu?

VPN’ler telefonlarda, tabletlerde, laptoplarda ve masaüstü bilgisayarlarda, çoğunlukla kurumsal çalışma ortamlarında şartlarında ofis dışındayken ve uzaktan çalışma sağlarken özel işletim sistemlerine sağlıklı bir biçimde erişebilmesi adına kullanılır. Fakat VPN’ler diğer taraftan kullanıcıların çevrimiçi faaliyetlerini farklı ülkelerdeki bilgisayarlara ileterek devletlerin internet erişimine getirdiği kısıtlamaları ve sansürleri geçmek için de etkili bir şekilde kullanılıyor.

Örneğin bir ülkede telif hakkı bulunmayan bir filme VPN üzerinden ulaşım sağlanabiliyor. Bazı ülkeler tarafından söz konusu sunucular engellemeye uğraşılsa da sürekli bir şekilde yenileri açıldığı için erişimi tamamıyla kısmak büyük bir oranda mümkün olamıyor. Öte yandan bazı VPN adresleri, kullanıcılarının bilgilerini içerisinde aldığı için tam gizlilik getiremeyebiliyor. Fakat VPN, kişilerin IP adresini gizli tutarak güvenliği arttırdığı için kullanılıyor.

Yorumlar (0)