Konya’daki maden galeriler, adeta geleceğe ışık tutuyor

Konya merkezine yaklaşık 40 km, Sarayönü ilçesine de 7 km uzaklıktaki Ladik mahallesinde bulunan maden galerileri, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Roman döneminden bu yana 40 yıl önce işletilen maden galerisi, adeta yer şehrini arındırıyor.

KÜLTÜR-SANAT 20.11.2020, 16:29
Konya’daki maden galeriler, adeta geleceğe ışık tutuyor

Konya’nın Sarayönü ilçesine bağlı Ladik mahallesinde bulunan maden galerileri, yer şehrine benzeyen yapısıyla adeta geleceğe ışık tutuyor. Roma döneminden kalma ve 40 yıldır önce işletilen galeriler, turistlerin ilgisini çeken bir hal aldı. Tarihi yerleşim yeri, Konya iline 40 km uzaklıkta bulunuyor.


Laodikya Antik Kenti’nin de bulunduğu Sarayönü ilçesindeki Ladik Mahallesi, Roma döneminden mermer, cıva ve kurşun madenciliğiyle öne çıkıyor. Kültürel varlığı oldukça fazla olan alanda, mahallede bulunan dağın kuzey yamacında yapılan madenciliğin etkisiyle 2 bin yıl önce oluşan galeriler turizme kazandırılıyor.
 


 

Bölgenin maden turizmi olarak da değerlendirilmesi bekleniyor


Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Hasan Bahar; Romalıların bölgede madencilik faaliyetlerini yoğun olarak gerçekleştirdiklerini ve 40 yıl öncesine kadar kurşun ve cıva yataklarının aktif olarak işletildiğine vurgu yaptı. 1980 yılına kadar madenlerin çalıştırıldığına değinen Bahar, bölgedeki tarihi ve kültürel varlıkların yanında maden turizmi bakımından da bu gölgenin değerlendirilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.  


Ayrıca Bahar, madenin 2 bin yıl önceki Roma’dan Selçuklulara geçtiğini, oradan Osmanlılara ve Cumhuriyet dönemine kadar çalıştırılmış olduğunu da ekledi.
 



 

Yorumlar (1)
Avni demirel 3 yıl önce
Cumhuriyet ünv maden teknolojisi mezunuyum. Ayrıca. AÜ. Ünv klasik arkeoloji 3 sınıfım bu konunun Anadolu antik madenciliği ve mevcut gizli rezervlerin bulunması açısından araştırılması yararlı olacaktır romalılar maden çıkarmada çok ireli düzeyde idiler