Fildişi Sahili’ndeki 8 cami, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi 

Fildişi Sahili’nin kuzeyinde bulunan 8 kerpiç cami, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Sahel-Sudanez mimarili camilerin 13.-17. yüzyıllar arasında inşa edildiği biliniyor.

KÜLTÜR-SANAT 28.07.2021, 10:39 29.07.2021, 09:40
Fildişi Sahili’ndeki 8 cami, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi 

Çin Fuzhou’da düzenlenen UNESCO 44. Dünya Mirası Komitesi toplantısında listeye yeni eklenecek yapılar oy birliğiyle kararlaştırıldı. Oylamada, Fildişi Sahili’nin kuzeyinde bulunan 8 kerpiç caminin listeye dahil edilmesine karar verildi. Kaouara, Kong, M’Bengue, Samatiguila, Sorobango, Kouto ve Tengrela köylerinde bulunan ve listeye yeni dahil edilen camiler, 1230-1670 seneleri arasında bölgede hüküm süren Mali İmparatorluğu’ndan kalma.  



Camilerde “Sahel Sudanez” mimarisi hakim 

Söz konusu camilerin tümünün 17. Yüzyılda yapıldığı ve hepsinde de Sahel-Sudanez mimarisinin etkili olduğu görülüyor. Ülkede şimdiye kadar aynı mimariye sahip olan 20 cami korunabildi. Listeye girmeyen diğer 17 caminin ise 13.-17. Yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin ediliyor. 



Sahel-Sudanez mimarisi 

Sahel-Sudanez mimari tarzının, 1230-1670 seneleri arasında bölgede hüküm süren Mali İmparatorluğu zamanında ortaya çıktığı biliniyor. Bu tarzın ana malzemesi, kerpiç. Özellikle camilerde kullanılan mimaride kare benzeri dört köşeli kerpiç sütunlar üzerine oturtulan ve konik biçimli, sarmal minareleri olan camiler inşa ediliyor. 

Oldukça sade olan bu mimari tarzında yapılar, süslemeleri ile dikkat çekiyor. En önemli süsleme örneği, kerpiç duvarlara monte edilen yüzlerce odun. Bu odunlar aynı zamanda iskele görevi de görüyor. Camide yapılacak onarımlar için vatandaşlar, bu odunlara tırmanarak yukarı çıkıyor.  

Sahel-Sudanez mimarisinin dünyadaki en bilinir örneği, Mali İmparatorluğu’nun başkenti olan Cenne Ulu Cami. Bu cami, 13. Yüzyılda yapılan ve hala ayakta kalabilen camilerden yalnızca biri. 1988 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilen cami, dünyanın en büyük kerpiç yapısı olma özelliğine sahip. Yağmur ve rüzgarın aşındırmasına karşın cami, senenin bir günü vatandaşlar tarafından çamurla kaplanarak onarılıyor. 

Yorumlar (0)