Çukurova'nın Efes'inde heyecan yaratan keşif

Çukurova'nın Efes'i olarak da bilinen ve tarihi, milattan evvel 500'lü senelere kadar dayanan Kastabala Antik Kenti'nde, tiyatronun mimari blokları arasında o dönem oynanan dram ve komedi oyunlarını betimleyen kabartma masklar gün yüzüne çıkarıldı.

KÜLTÜR-SANAT 07.01.2022, 00:06 08.01.2022, 11:35
Çukurova'nın Efes'inde heyecan yaratan keşif

Osmaniye şehir merkezine 12 kilometre mesafede bulunan, tiyatrosu, sütunlu caddesi, tarihi, kilisesi ve hamam yapısı ile günümüze değin ayakta kalabilen Kastabala'da, geçtiğimiz sene kazı faaliyetleri tamamlandı.

Geçtiğimi sene gerçekleştirilen kazılarda antik kentin tiyatro bölümü büyük ölçüde gün yüzüne çıkarılırken, burada ulaşılan 10 kabartma mask büyük heyecan yarattı.

Rastlanan maskların o dönem sahnelenen bazı tiyatro oyunlarını betimlediği, komedi için güler yüzlü, drama için ise asık yüzlü masklar hazırlandığı belirlendi.

"Kısa sürede önemli bir yol katettik"

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nden Dr. Faris Demir, basın mensuplarına, antik kentin Ovalık Kilikya'nın tek ve en önemli kutsal kenti olduğunu ifade etti.

Demir, "Kazı çalışmalarına 2020'de başladık. 2 sene gibi kısa bir zamanda tiyatronun büyük bir kısmını gün yüzüne çıkardık. Tiyatroya ait olan birçok mimari parça, konservasyon ve restorasyon maksatlı olarak taş tasnif bölgesine nakledildi. Bulduğumuz bir diğer önemli kalıntılardan biri de Roma İmparatoru Hadrian'a adanmış olan yazıtlı heykel kaidesi." şeklinde konuştu.

10 adet mask bulundu

Tiyatrodaki 10 adet kabartma maskın ekipte mutluluk ve heyecan yarattığının altını çizen Demir, "Bahse konu masklar, tiyatroda sergilenen komedi ve drama oyunlarını temsil ediyor. Bu tiyatrolarda genel itibarıyla komedi ve drama oyunları sergilenmiş. Betimlenen masklar içinde Pan Keçisi dikkatlerden kaçmıyor." sözlerini sarf etti.

"Tarih öncesi dönemlere dayanıyor"

Demir, taş mızrak uçları ve balta da bulduklarını kaydederek, "Roma Dönemi'ne ait bir tiyatroda kazı yapıyoruz fakat tiyatronun üst bölümünden inmiş olan dolgu toprağında Neolitik Dönem'e ait buluntu sayısının artması, antik kentin, tarih öncesi dönemlerden beri önemli merkezlerden biri olduğunu ortaya koymaktadır. İlerleyen senelerde bu alanlarda da kazı faaliyetlerimizi sürdüreceğiz." dedi.













Yorumlar (0)