Abidin Dino Kimdir?

KÜLTÜR-SANAT 28.08.2020, 13:25
Abidin Dino Kimdir?

Abidin Dino 23 Mart 1913’te İstanbul’da dünyaya gözlerini açmış Türk ressam ve aynı zamanda karikatürist,yazar ve film yönetmeni olan bir sanatçıdır. 1993 yılının Aralık ayının yedisinde Paris’te yaşama veda etmiştir. Çağdaş Türk resminin önderleri arasında yer alan Abidin Dino Türk Resim Tarihi’nde Yeniler ve D grupları olarak bilinen sanat topluluklarının da bayraktarlığını yapmıştır. Dünyanın bir çok ülkesinde bulunmuş ve sergiler açmıştır. Uluslararası iki önemli görev olan Fransa’nın sanatsal birliği onursal başkanlığı ile New York’ta ise dünya sanat sergisi danışmanlığını üstlenmiştir. Arif Dino şair kardeşi olmakla beraber Beşiktaş’ın efsanevi futbolcuları arasında kabul edilen Sabri Dino’nun amcasıdır.

Abidin Dino’nun Hayatı

Müzik ve edebiyat ile ilgilenen bir ailenin beşinci çocuğu olan Abidin Dino’nun çocukluğu Avrupa’da geçmiş orada büyümüştür. İstanbul’a 1925’te döndükten hemen sonra Robert Koleji’nde eğitimine başlamıştır. Ancak hayatının dönüm noktası olan anne ve babasını peş peşe kaybetmesi hem okulu bırakmasına sebep olmuş hem de bundan sonra ki hayatının başlangıç noktası olmuştur. Yaşadığı kayıp Abidin Dino’yu resme ve karikatüre yönlendirmiş ve yazı alanında da kendini eğitmeye ve geliştirmeye başlamıştır.

D Grubu Sergisi’nden, Madenci

Genç yaşta sanata atılan Abidin Dino’nun ilk çizimleri Yarın adlı gazetede yayımlanmıştır. Yazdıkları ise 1930’lu yılların henüz başında iken Artist adında bir dergide yer bulmuştur. Daha o yıllarda Nazım Hikmet Ran ile birlikte çalışmaya başlamış, onun kitaplarına kapak resimleri çizip kendini bu camiada genç ressam olarak kabul ettirmiştir. Yaptığı çizimlerle de Ulu Önder Atatürk’ün beğenisini kazanan Abidin Dino D Grubu sanatsal faaliyetler yapan grubun kurucusu olma unvanına erişmiştir.

Analık

SSCB’nin meşhur yönetmeni Sergey Yutkeviç Atatürk’ün de ricası ile ressam ve dekoratör olarak çalışması için Abidin Dino’yu Sovyetler Birliği’ne davet etmiştir. Eğitim dolu üç yılın ardından yine Yutkeviç’in yönetmenliğini yaptığı Madenciler adlı filmde çalışmıştır. Ardından Londra ve Paris’e gitmiş dönemin ünlü mizaçlarından olan Pablo Picasso ve Einstein gibi sanatçılarla yakın ilişkiler kurmuştur.

Abidin Dino’nun Eserleri

Abidin Dino’nun kitapları arasında Kısa Hayat Öyküm, Yeditepe Öyküleri ve Nazım başta gelmektedir. Çingeneler adında bir senaryo yazmıştır. Bir çok çizimi mevcuttur ve Savaş ve Barış, Atom Korkusu, İşkence koleksiyonunda olan çizim eserleridir.

Yorumlar (0)