24 saat açık olan dijital müzeciliğe yoğun ilgi!

Koronavirüs salgını sürecinin ilk başında kapanan müzelere, dijital müzecilik sayesinde yeni bir bakış geldi. Sanat ortama taşınan eserlerle müzelerin kapıları, 24 saat açık kalmış oldu.

KÜLTÜR-SANAT 30.12.2020, 15:19 31.12.2020, 17:08
24 saat açık olan dijital müzeciliğe yoğun ilgi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle müzeler ve değerli eserler, dijital ortama taşınmıştı. Mart ayında tehlikesini gösteren koronavirüs salgını nedeniyle kapılarını kapatan ve normalleşme ile yeniden açılan müzeler; bu süreçte dijital olarak gezilmiş ve böylece 24 saat kapılarını açık tutmuştu. 
Kapanma sürecinden oldukça etkilenen müzeler, dijital dönüşümün bir anda artmasıyla birlikte yeni bir sürecin kapılarını aralamıştı. Müzeler mekanlarını ve eserlerini, sanal ortama taşıyarak 360 derece bakış açısıyla müze gezme deneyimini ziyaretçilerine sunmuştu. 

Sergiler de sanal müzeden gezilebiliyor

Müzelerin gezilebildiği web adresi sanalmuze.gov.tr ,  Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucu ortaya çıkarılmıştı. Sitede gezilebilen müzeler arasında; İstanbul'da Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Ankara'da Kurtuluş Savaşı Müzesi, Cumhuriyet Müzesi, Anadolu Medeniyetler Müzesi ve Etnografya Müzesi, İzmir'de Efes Müzesi ve Atatürk Müzesi, Çanakkale'de Troya Müzesi, Samsun'da Gazi Müzesi, Çorum'da Boğazköy Müzesi ve Çorum Müzesi, Gaziantep'te Arkeoloji Müzesi ve Zeugma Müzesi, Aksaray'da Ihlara Vadisi, Nevşehir'de Göreme Açıkhava Müzesi, Şanlıurfa, Antalya, Adana, Van ve Uşak müzeleriyle Hatay ve Mersin arkeoloji müzeleri bulunuyor. 

Sitede gezilebilen ören yerleri ise; Göbeklitepe, Hattuşa, Nemrut, Hierapolis (Pamukkale), Denizli Laodikeia, Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı, Assos ve İzmir Efes olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca 2020 yılı içerisinde açılışı yapılan  İstanbul Havalimanı Müzesi ile Cumhurbaşkanlığı Milli Mücadele Sergisi de takipçilerin ziyaretine açıldı.

Google Arts & Culture ve Yerelnet de sanal müze girişimleri başlattı

Sanal müzecilik anlayışı ilk olarak “Google Arts & Culture" sayesinde geliştirildi. Evde kaldığımız pandemi sürecinde, dünyanın farklı noktalarındaki müzeler dijital olarak gezilebildi. Londra'daki British Museum, New York'taki The Metropolitan Museum of Art, Berlin'deki Pergamonmuseum ve Amsterdam'daki Rijksmuseum'un koleksiyonlarına Google sayesinde erişilebiliyor. Projeye Türkiye’den ise Pera Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul Modern, Borusan Contemporary, Masumiyet Müzesi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, SALT, Rezan Has Müzesi, Elgiz Müzesi ve Sadberk Hanım Müzesi de dahil edildi. 



Ülkemizdeki turistik noktaların tanıtılması amacıyla kurulan “yerelnet.org.tr" web adresinden ise Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzeler de gezilebiliyor. Ayrıca Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerîfi'nin cami olmadan önceki müze hali de 360 derecelik sanal turla sunuluyor. Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Anıtkabir, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Burdur Arkeoloji Müzesi, Konuralp Müzesi, Muğla Müzesi, Kariye Müzesi, Jandarma Müzesi, Konya Mevlana Müzesi, 15 Temmuz Hafıza Müzesi, Side Müzesi, Myra Örenyeri Demre, Azis St. Nicholas Kilisesi, Alanya Kalesi, Pamukkale Travertenleri (Hierapolis), Nevşehir Yeraltı Şehirleri, Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Oyuncak Müzesi, Kapadokya Karanlık Kilise, Anamur Müzesi, İstanbul Kız Kulesi, Panorama 1453 Tarih Müzesi, Rahmi Koç Müzesi ve Bursa Vakıf Kültür Müzesi de gezilebilen müzeler arasında yerlerini alıyorlar.
 

Yorumlar (0)