Zelenskiy, Rusya ile müzakerede önceliklerini açıkladı! '4 şart' saydı

Ukrayna lideri Zelenski, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerde önceliklerinin çatışmanın tamamıyla sona ermesi, toprak bütünlüğü ve egemenliğin yeniden sağlanması ve güvenlik garantileri olduğunu belirtti.

GÜNDEM 17.03.2022, 09:43 18.03.2022, 13:25
Zelenskiy, Rusya ile müzakerede önceliklerini açıkladı! '4 şart' saydı

Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, önceliğin Ukrayna’nın gerçek korunması olduğunu belirterek, "Müzakerelerde önceliklerim oldukça net. Savaşın tamamıyla sona ermesi, egemenlik, toprak bütünlüğünün tekrar sağlanması, güvenlik garantileri, Ukrayna için gerçek garantiler, ülkemizin korunması" sözlerini kullandı.

“Rus askerlere sesleniyorum, silahlarınızı bırakın”

Gece saatlerinde bir video mesaj yayınlayan ve Rus askerlerine de hitap eden Zelenski, Ukrayna'daki savaşta ölmektense silahlarını bırakmalarını tavsiye etti.

Zelenski, "Silahını bırakan her bir Rus askeri, bir şans bulacak. Yaşama tutunma şansı. Savaşın kazanına atılan ve kendini koruma içgüdüsü hala bulunan Rus askerlerine sesleniyorum. Silahlarınızı bırakın. Bu, savaşta, topraklarımızda ölmekten daha iyidir" açıklamasını yaptı.

“Mariupol ablukasının, Leningrad’dan farkı ne?”

Rus uçaklarının, Mariupol'deki yüzlerce insanın bulunduğu tiyatroya kasıtlı bir şekilde güçlü bir bomba attığını ve bunun neticesinde binanın yıkıldığını söyleyen Zelenskiy, "Ölü sayısı şu an bilinmiyor. Rusya’nın, Mariupol kentimize, halkımıza, Donetsk bölgemize yaptıkları eylemler sebebiyle kalbim parçalanıyor. Rus vatandaşları. Mariupol ablukasının İkinci Dünya Savaşı’ndaki Leningrad’dan farkı nedir?" sözlerini kullandı.

Yaptırımlara rağmen, hala Ukrayna'da Rus ekonomisinin "savaş makinesini" tutmayı sürdürdüğünü belirten Zelenski, bu sebeple Rusya'ya karşı yeni yaptırımlara ihtiyaç olduğunu, dünyanın, Rusya’nın bir terör devletine dönüştüğünü resmen kabul etmesi ve Ukrayna'nın daha çok destek alması gerektiğini kaydetti.

Vladimir Zelenski, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Leyen ile görüşmesinde, Avrupa devletlerine sığınan Ukraynalıların desteklenmesi ile ilgili de anlaşmaya vardıklarını ifade etti.

Zelenskiy, öte yandan gün boyunca Ukrayna'nın dostları Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kanada Başbakanı Trudeau ile görüştüğünü, bu görüşmelerde Ukrayna’da barış için yeni adımlar konusunda mutabık kaldıklarını ve destekleri için onlara teşekkür ettiğini aktardı.

Yorumlar (0)