Rusya-Ukrayna savaşı 22. gününde! Erdoğan'dan Ukrayna diplomasisi

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 22'nci gününde devam etti. Ukrayna'dan gelen açıklamada, Rus uçaklarının Mariupol kentinde yüzlerce sivilin gizlendiği tiyatro binasını bombaladığı aktarıldı. Ukrayna'nın söz konusu bu açıklamasını yalanlayan Rusya, şehirde gün içinde hava saldırısı düzenlenmediğini öne sürdü. Ruslar tarafından geçen hafta kaçırılan Mariupol Belediye Başkanı ise serbest bırakıldı. ABD ve 5 devlet, Ukrayna'da "savaş suçu" işlendiği iddiasıyla BMGK'yi toplantıya davet etti. Erdoğan, Putin ve Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile görüştü.

GÜNDEM 17.03.2022, 23:59 18.03.2022, 01:42
Rusya-Ukrayna savaşı 22. gününde! Erdoğan'dan Ukrayna diplomasisi

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 22’nci gününde de devam ederken, bölgede yeni yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşananlar…

00.08 - Belarus'un, Avrupa Konseyi'nin çalışmalarına katılma hakkı askıya alındı.

23.12 - Beyaz Saray: Çin'in Rusya'ya yardım edeceğine dair endişelerimiz yüksek düzeyde.

22.14 - Ukrayna: Rus ordusu saldırı potansiyellerini yitirdi ve her yönde durduruldu.

21.30 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Putin'in savaş suçu işlediğini, uzmanların bu suçları belgelemeye çalıştığını dile getirdi. Blinken, Biden'ın yarın yapacağı görüşmede Çin Devlet Başkanı Şi'ye 'Moskova'ya askeri destek vermesi halinde bunun sonuçları olacağı' uyarısını yapacağını ifade etti.

21.23 - Yunanistan, Ukrayna'ya yönelik ek silah yardımına onay vermiyor.

21.18 - Rusya'nın Saraybosna Büyükelçisi, Bosna Hersek'in olası NATO üyeliğine tepki göstereceklerini kaydetti.

21.10 - Rus ordusu yine Kiev'i hedef aldı: 2 ölü.

20.43 - Ukrayna: Müzakereler bir hayli zor, tarafların pozisyonları çok farklı.

20.11 - Ukrayna: Kremlin, Esad rejiminin askeri unsurlarını savaşa sokmak istiyor.

19.19 - Biden: Putin'in yaptıkları insanlık dışı.

Erdoğan'dan diplomasi trafiği

19.09 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanyalı mevkidaşı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Söz konusu görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşına dair son gelişmeler ve bölgedeki insani durum ele alındı.

19.06 - İngiltere: Ukrayna'daki tüm savaş suçlarının ardında Putin'in olduğuna ilişkin kanıtlar var.

18.11 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile telefonda görüştü. Bahse konu görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşına dair son gelişmeler ve bölgedeki insani durum ele alındı.

18.00 - İngiltere, Polonya'da hava savunma sistemi kuracak.

Uluslararası mahkemeler, Rusya'ya karşı harekete geçiyor

16.40 - Ukrayna-Rusya savaşında askeri birlikler arasında çatışmalar sürerken Ukrayna, bu kapsamda uluslararası mahkemeleri harekete geçirerek, bu anlamda diplomatik kazanımlar kazanması hedefliyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna'da

16.31 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Cesaretiniz, kararlılığınız ve şahsen yaptığınız ziyaretler, Türkiye'nin aktif bir oyuncu olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

16.28 - Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Ukrayna-Rusya arasında bir yakınlık olduğunu gördüğümüz meselelerde bir anlaşma zemini ortaya çıkarsa iki liderin bir araya gelme ihtimali var" dedi.

16.27 - Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "İki ülkeye ziyaretin sonucunda ateşkes umudumuz artmıştır" şeklinde konuştu.

16.27 - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya işgali altındaki Ukrayna'nın Lviv şehrinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile bir araya geldi. Kuleba ve Çavuşoğlu, ikili görüşmeden sonra ortak basın açıklaması yaptı.

Almanya Başbakanı Scholz: "NATO, savaşa askeri olarak müdahale etmeyecek"

16.20 - ABD Başkanı Biden, Çinli mevkidaşı Şi Cinping ileyarın telefon görüşmesi gerçekleştirerek Rusya-Ukrayna savaşını değerlendirecek.

15.55 - Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya lideri Putin’in, "kültürlü, bilge bir uluslararası şahsiyet" olduğu için "savaş suçlusu" olarak kendisini nitelendiren ABD Başkanı Biden'a cevap vermediğini söyledi.

15.49 - Özbekistan Dışişleri Bakanı Kamilov, “Özbekistan, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tanıyor, Donbas cumhuriyetlerini tanımıyor.” sözlerini kullandı.

14.57 - Alman Başbakan Scholz, NATO'nun Ukrayna-Rusya savaşına askeri açıdan müdahale etmeyeceğini açıkladı.

14.56 - Rusya'nın saldırılarının devam ettiği Ukrayna'nın Çernigiv şehrinde bir binaya düzenlenen bombalı saldırı sonucunda, aralarında 12 yaşında bir kız çocuğu ve üç yaşında ikizlerin olduğu beş kişilik aile yaşamını yitirdi.

15 maddelik geçici barış anlaşması iddialarına Rusya'dan yalanlama

14.36 - İngiliz basınında, Ukrayna'nın silah bırakması durumunda Rusya'nın geri çekilmesini kapsayan 15 maddelik geçici bir barış planında büyük bir ilerleme kaydedildiği iddia edilmişti. Fakat Kremlin sözcüsü Peskov'dan gelen açıklamada bu tarz bir anlaşmanın söz konusu olmadığı bildirildi.

14.23 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Birleşik Arap Emirlikleri'nden mevkidaşı Abdullah bin Zayed Al Nahyan ile Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşı görüştü.

14.08 - Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, Ukrayna savaşının neticelerine esnek bir biçimde tepki verebileceklerini söyleyerek, ECB'nin para politikasını normalleştirme kapsamında seçenekleri açık tuttuğunu aktardı.

13.59 - Ukrayna Savunma Bakanı Oleksij, Rusya'nın son Ukrayna olaylarında yaşadığı kaybının Sovyetler Birliği'nin Afganistan'daki kaybına yaklaştığını söyleyerek Avrupalı yetkililere, "Ukrayna'nın hava sahasının kapatılması ve silah alımı konusunda baskı," çağrısı yaptı.

13.15 - Katar Dışişleri Bakanı Muhammed Al Sani, ABD'li Dışişleri Bakanı Blinken ile Rusya-Ukrayna krizine yönelik son gelişmeleri değerlendirdi.

Rusya, Kiev’deki yerleşim yerlerini vurmaya devam ediyor

13.05 - Rusya Savunma Bakanlığı, son 24 saat içinde Ukrayna’da, 46 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini duyurdu.

13.03 - Rus hükümeti, 117 milyon dolar bedelli tahviller için söz konusu ödemeyi gerçekleştirdiğini açıkladı. Rus hükümetinden gelen açıklamada, dün vadesi gelen dolar cinsinden tahviller kapsamında 117 milyon dolarlık ödemenin tamamlandığı kaydedildi.

Ukrayna: "Rus ordusu 14 bin asker kaybetti"

12.54 - Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik savaş ile Avrupa’da Berlin Duvarı gibi bir duvarın tekrar örüldüğünü ifade etti. Federal Meclise video mesaj yollayan Zelenskiy, Alman milletvekillerine seslendi. Rusya ile Almanya arasındaki ekonomik bağlantıların, bu duvarın üzerinden bir köprü olduğunu belirten Zelenskiy, "Duvarın ardına bakmak istemiyorsunuz. Avrupa’da yeniden bir duvar var." sözlerini kullandı.

12.39 -  Kolombiya'daki tekstil fabrikası, taleplerin artması sonrasında Ukrayna için çelik kask ve yelek üretiyor. İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika ve Birleşik Krallık hükümetlerinin de Ukrayna'ya bağışlamak amacıyla çelik kask ve yelek siparişi verdiği aktarıldı.

12.37 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının 22'nci gününde Almanya Federal Meclisi'ne hitap etti.

12.04 - Ukrayna'ya saldırıda bulunan Rus ordusunun 14 bin askerini, 108 helikopterini, 86 uçağını ve 444 tankını kaybettiği öne sürüldü.

Rusya, yine sivilleri vurdu: Apartmana isabet eden roketli saldırdı 1 sivil öldü

11.57 - Rus ordusu, Ukrayna'da Mariupol, Harkiv, Çernigiv ve Kiev gibi yerleşim birimlerindeki sivil binalara gece boyunca saldırılar düzenledi.

11.42 - Macaristan Başbakanı Orban, Ukrayna'dan Macaristan'a önümüzdeki hafta daha büyük "mülteci dalgasının" gelmesini beklediklerini dile getirdi.

11.30 - CNBC televizyonuna açıklamalarda bulunan Estonya Genelkurmay Başkanı Korgeneral Martin Herem, Rusya-Ukrayna savaşına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Herem, Rusya'nın Ukrayna saldırısında kitle imha silahı kullanması halinde, buna doğrudan NATO'nun müdahale etmesi gerektiğini ifade etti.

10.20 - Rusya'da bir TV kanalında akşam haberleri esnasında Ukranya-Rusya savaşını protesto eden Marina Ovsyannikova, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un sığınma teklifini reddetti. BFM TV'nin haberine göre, Ovsyannikova, Alman Der Spiegel dergisine verdiği mülakatta, Rusya'yı terk etmek istemediğini ifade etti. Gazeteci, “Ben vatanseverim, oğlum daha fazla vatansever. Hiçbir durumda ayrılmak, farklı bir ülkeye gitmek istemiyoruz.” sözleriyle Macron’un Fransa’ya sığınma teklifini geri çevirdi.

08.20 - Japonya, Ukrayna'ya yönelik saldırılarının ardından Rusya'yı "en çok kayrılan ülke" statüsünden çıkaracağını ve ek yaptırımlar uygulamayı hedeflediğini açıkladı. 

08.12 - Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, Rusların gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda bir apartmana daha roket isabet etti ve en az 1 kişinin yaşamını yitirdiği 3 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Ukrayna Acil Durum Servisinden gelen açıklamada binanın 16. katına isabet eden roket, ciddi hasara sebep olurken, 30'a yakın kişinin tahliye edildiği bildirildi.

Ukraynalı asker, Rus askeri aracını böyle vurdu

02.53 - Ukrayna lideri Zelenskiy, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşa ilişkin müzakerelerde önceliklerinin çatışmanın tamamen sona ermesi, toprak bütünlüğü ve egemenliğin yeniden sağlanması ve güvenlik garantileri olduğunu belirtti. Zelenskiy, gece bir video mesajı yayınladı ve önceliğin; Ukrayna devletinin korunması olduğunu söyleyerek, "Müzakerelerde önceliklerim oldukça net. Savaşın tamamen sona ermesi, egemenlik, toprak bütünlüğünün tekrar sağlanması, güvenlik garantileri, ülkemiz için garantiler, ülkemizin gerçekten korunması." sözlerini kullandı. Rus askerlerine de çağrıda bulunan Zelenskiy, Ukrayna'daki savaşta ölmektense silahlarını bırakmalarını tavsiye etti. Zelenskiy, "Silahını bırakan her bir Rus askeri, bir şans bulacak. Yaşama tutunma şansı. Onlara sesleniyorum. Savaşın kazanına atılan ve  kendini koruma içgüdüsü hala olan Rus askerlerine. Silahlarınızı hemen bırakın. Bu, savaşta, topraklarımızda ölmekten iyidir." şeklinde açıklama yaptı.

ABD'den Çin'e, 'Rusya' tehdidi: "Bedel ödersiniz"

01.58 - Rusya'nın saldırı düzenlediği Ukrayna'da, daha önce Rus ordusu tarafından kaçırılmasından sonra dün serbest bırakılan Melitopol Belediye Başkanı Fedorov'un serbest kalması adına savaş esnasında esir alınan 9 Rus askeri ile takas edildiği kaydedildi.

01.46 - Rusya saldırısı altında bulunan Ukrayna'nın Harkiv şehrinin Alexeyevka bölgesinde, bombardıman sonrasında bazı binalar ciddi hasar gördü.

Rus saldırıları Ukraynalı sivilleri etkilemeye devam ediyor

00.21 - Rusya Acil Durumlar Bakanlığı resmi web sitesi, bilgisayar korsanlarının saldırısına maruz kaldı. Rus haber ajansı TASS’ın iddiasına göre, Bakanlığın sitesine siber saldırı düzenlendi.

00.07 - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, ABD heyetinin Çinli diplomatlar ile Roma'da yaptığı görüşmede, Ukrayna'ya yönelik saldırıdan dolayı Rusya'ya yönelik açıklanan yaptırımların yol açtığı kayıpların, Pekin yönetimi tarafından telafi edilmesi durumundan endişeli olduklarını ve böyle bir olasılıkta Çin’e ağır bedeller ödetileceğini Çin cephesine ilettiklerini ifade etti.

Biden'dan Putin'e, "O bir savaş suçlusu." Kremlin'den cevap: "ABD'nin bombalarıyla yüzlerce insan öldü"

23.51 - Rusya’nın saldırdığı Ukrayna’da, son 24 saat içinde insani koridor üzerinden yaklaşık 11 bin kişinin Mariupol’ü terk ettiği ifade edildi.

23.47 - Almanya Başbakanı Scholz ile Katoliklerin lideri Papa Franciscus'un, Ukrayna’da yaşanan savaşı görüştüğü kaydedildi.

23.33 - Kremlin Sözcüsü Peskov, ABD Başkanı Biden’ın Rusya lideri Putin’i “savaş suçlusu” olarak işaret etmesine tepki gösterdi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Peskov, dünya genelinde ABD’nin bombalarıyla yüz binlerce insanın öldüğünü söyleyerek, “ABD Başkanı Biden’ın bu söylemlerini affedilemez ve kabul edilemez buluyoruz.” açıklamasını yaptı.

23.21 - Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Harkiv istikametinde Rusya’ya doğu ilerleyen sivillerin yer aldığı konvoya ateş açması neticesinde 4 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

22.24 - ABD Başkanı Biden, Rusya lideri Vladimir Putin için "O bir savaş suçlusu." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)