Yunanistan'dan Erdoğan'a yanıt: İstanbul'daki Rum sayısı nasıl düştü?

New York'ta toplanan BM Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz bölgesinde gerilimi yükselten Yunanistan'ı suçladı. Erdoğan'ın suçlamalarına yanıt veren Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "Erdoğan'ın sunduğu verileri 10 gün önce yalanlamıştık. Müslüman azınlıklara ayrımcılık yaptığımızı söylüyorlar. Önce İstanbul'da yaşayan Rum sayısının nasıl 5 binin altına indiğini açıklasınlar." dedi.

GÜNDEM 21.09.2022, 10:06 Hakan Öksüz
Yunanistan'dan Erdoğan'a yanıt: İstanbul'daki Rum sayısı nasıl düştü?

New York'ta toplanan BM'nin 77. Genel Kurulu'nda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz ve Ege'de yaşanan mülteci ölümleri nedeniyle Yunanistan'ı suçladı. İyi komşuluk ilişkileri üzerinden bölgedeki barışı korumaya çalıştıklarına değinen Erdoğan, "Askeri ve siyasi güç bakımından bizim dengimiz olmayan bazı ülkeler, güç gösterisi yapmaya çalışarak gülünç duruma düşüyor. Yunanistan, tahrik siyaseti yapmaktan vazgeçmeli. Yaşanan olaylar, kimin çatışma istediğini kanıtlıyor." ifadelerini kullandı. 

Nikos Dendias: "O verileri 10 gün önce yalanlamıştık"

Erdoğan'ın BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmaya Yunanistan'dan sert tepki geldi. Erdoğan'ın mülteci sorununu siyasi bir araç olarak kullandığını kaydeden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "Türkiye, bu anlayışıyla birlikte on binlerce insanın hayatını riske atıyor. Erdoğan'ın sunduğu verileri zaten 10 gün önce yalanlamış ve gerçek bilgilerle çürütmüştük. Bu halde bile Yunanistan'ın insanlık suçu işlediğini söyleyebiliyor." açıklamasını yaptı.

"İstanbul'daki Rum sayısı, nasıl 5 binin altına indi?"

Türkiye'nin, Yunanistan'ı direkt olarak savaşla tehdit ettiğini kaydeden Dendias, "Ege adalarındaki tartışmasız Yunan egemenliği, Türkiye'nin faaliyetleri nedeniyle tehdit altında. Orada tehdit ediyorlar ama buraya gelince iyi komşuluktan bahsediyorlar. Türkiye, bir an önce uluslararası yasalara saygı duymaya başlamalı. Öte yandan Yunanistan'da yaşayan Müslüman azınlıklara ayrımcılık yaptığımızı iddia ediyorlar. İstanbul'da ikâmet eden Rum topluluğunun sayısı bir zamanlar 100 bini geçiyordu. Şimdi ise 5 binin altına düştü. Önce bunun nasıl gerçekleştiğini açıklasınlar." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)