Erdoğan dünyaya seslendi

Erdoğan, İstanbul Mutabakatı'na dair "Tahıl arzının sürdürülmesinde büyük öneme sahip olan İstanbul Mutabakatı, BM'nin son zamanlarda imza attığı en kritik başarılardan yalnızca biridir." dedi.

GÜNDEM 20.09.2022, 19:25
Erdoğan dünyaya seslendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM (Birleşmiş Milletler) Genel Kurul Salonu'nda BM'nin 77. Genel Kurulu görüşmelerinde konuştu.

Ukrayna-Rusya Savaşı

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları ise şunlar:

"Tahıl arzının sürdürülmesinde büyük öneme sahip olan İstanbul Mutabakatı, BM'nin son zamanlarda imza attığı en kritik başarılardan yalnızca biridir. BM'yi çok daha adil bir dünya düzeni için çözümler bulabilen, bütün insanlık adına müşterek iradenin vücuda getirildiği bir topluluk olarak yapılandırmamız elzemdir.

Son dönemlerde tekrar alevlenen savaşın, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü temelinde sonlandırılması için çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz. Bütün ülkeleri ve uluslararası kuruluşları, ülkemizin kalıcı barışın sağlanmasına yönelik gayretlerine samimi destek vermeye davet ediyorum. Her iki ülkeye de krizden onurlu çıkış olanağı verecek adil, makul ve uygulanabilir bir diplomatik çözümü hep birlikte bulmamız lazım. Ukrayna'nın doğusunda yapılacağı belirtilen sözde referandumlar asla kabul edilmeyecek.

Terörle mücadele

Kolluk kuvvetlerimize terör saldırıları düzenleyen, Suriye'nin toprak bütünlüğü için tehdit oluşturan PKK ve türevlerine karşı hiçbir şey yapmamamız beklenemez. PKK terör örgütünü isim değişikliği gibi kurnazlıklarla meşrulaştırmaya çabalayanların bir an evvel teröristleri desteklemekten, silahlandırmaktan vazgeçmeye davet ediyoruz. Terörizme karşı her çeşit tedbiri almaya gücümüzün olduğunu, terör örgütlerine karşı gereken her şeyi yapmaktan bir an bile çekinmeyeceğimizi yeniden kuvvetle ifade ediyoruz.

Mülteci krizi

Biz yeni Aylan bebeklerin cansız bedenleri kıyılara vurmasın diye çalışırken, Yunanistan pervasız, hukuksuz geri itmeleriyle Ege Denizi'ni mülteci mezarlığına çeviriyor. Mülteci krizi, çok daha iyi bir gelecek aramak amacıyla yola çıkan masumları botlarını batırıp öldürmekle, toplama kamplarına hapsetmekle çözülemez. BM'nin ve Avrupa'nın insanlığa karşı suç teşkil eden tüm bu acımasızlıklara artık bir 'dur' demesinin zamanı çoktan gelmiştir. Suriye'de inşa edeceğimiz yerleşim yerleri projesi hususunda herkesin gerekli gayreti göstermesini, dayanışma ortaya koymasını bekliyoruz. Zalim rejimler ve terör örgütleri yerine Türkiye ile iş birliği yaparak bölgenin refahı ve güvenliğine katkıda bulunmak isteyecek olan herkesle çalışmaya hazır durumdayız.

Yunanistan-Türkiye ilişkileri

Bölgede, Türkiye ile asla denk olmayan askeri ve siyasi seviyesine karşın, kuvvet gösterisi peşinde koşanlar, kendilerini çok komik duruma düşürüyor. Yunanistan’dan, tahrik ve gerginlik siyasetini bir kenara bırakarak, dayanışma ve iş birliği çağrılarımıza kulak vermesini istiyoruz. Türkiye, Doğu Akdeniz ve Ege'deki haklarını sonuna dek savunurken, siyasi hesapları için gerginlik stratejisi takip edenlerin oyunlarına hiçbir zaman gelmeyecektir. 

Filistin-İsrail, Ermenistan-Azerbaycan, GKRY-KKTC...

Kapsamlı, kalıcı, adil çözüme ulaştırılması için başkenti Doğu Kudüs olan egemen ve bağımsız Filistin'in kurulması haricinde başka bir ihtimal yoktur.

Ermenistan ile Azerbaycan arasında en kısa sürede geniş kapsamlı bir barış sözleşmesi imzalanmasının mümkün olduğunu düşünüyoruz.

İran'ın nükleer programına dair konuların diyalog ve diplomasi yoluyla çözümüne yönelik görüşmelerin en kısa süre içinde uygulamaya alınmasını bekliyoruz.

Uluslararası camiayı, Kıbrıs Türklerine yönelik zulme bir son vermeye ve KKTC'yi (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) resmi olarak tanımaya çağırıyoruz."

Yorumlar (0)