Vladimir Putin kısmı seferberlik ilan etti: Yedek askerler çağırılıyor

Ulusa sesleniş konuşması yaptığı sırada Rusya lideri Putin, kısmi askeri seferberlik ilanında bulundu. Putin, Luhansk ve Donetsk'in bağımsızlığı konusunda destek sağlayacaklarını dile getirirken, Rusya'nın toprak bütünlüğü adına “her çeşitte silahı kullanma konusunda hazır bulunduklarını” aktardı.

GÜNDEM 21.09.2022, 10:25
Vladimir Putin kısmı seferberlik ilan etti: Yedek askerler çağırılıyor

Luhansk ve Donetsk’in bağımsızlığı hususunda destek olacaklarını ifade eden Rusya Devlet Başkanı Putin, ulusa sesleniş konuşmasında kısmi askeri seferberlik ilanında bulundu. Putin, kısmi askeri seferberlik ilanının bugünden başlayarak sisteme alınacağını söyledi.

“Her türlü silahı kullanmaktan çekinmeyeceğiz”

Ukrayna’nın doğusunda bulunan 4 ayrılıkçı alanın Rusya’ya katılabilmesi adına referandum karar verilmesinin sonrasında Vladimir Putin, bir ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Batı'nın nükleer sıkıştırmalarına maruz kaldıklarını ifade eden Putin, toprak bütünlüğüne sahip çıkabilmek adına için her çeşitte silahı kullanmayı planladıklarını ifade etti. İşte, Rusya Devlet Başkanı'nın ulusa sesleniş konuşmasından öne çıkanlar:

“Söylemlerim blöf olarak görülmemeli”

Batı ülkelerine yüklenen Putin, “Batı ülkeleri Rusya’yı yok etmeyi planlıyor. Bizim amacımız özgür bir Donbas görebilmek. Luhansk ve Donetsk’in bağımsızlığı konusunda destek sağlıyoruz. Ukrayna ve Batı Rusya arasında barış sağlanmıyor. Ukrayna vatandaşlarını ölmeye yolluyor. Batı ülkeleri Rusya’ya karşı nükleer şantaj uygulamaya çalıştı. Biz toprak bütünlüğümüzü koruyabilmek adına her çeşitte silahı kullanacağız. Karşılık sağlayabilmek adına çok fazla silahımız bulunuyor. Bu cümleler bir blöf olarak görülmemeli.” dedi.

Bunun yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Putin, ilerleyen dönemlerde silah üretimine ağırlık vereceklerini ve sayılarda artışa geçeceklerini aktardı.

Ruslar havalimanlarına koştu, bilet fiyatları 5’e katlandı

Edinilen bilgilere göre, seferberlik ilanında bulunan Putin'in bu adımı ülke vatandaşlarında endişeye neden oldu. Putin’in seferberlik ilanı sonrasında gönüllü olan savaşçılara Donbas'ta savaşabilmeleri adına bir olanak sağlanacağı da ifade ediliyor. Seferberlik ilanının ardından ülkeden çıkış sağlamak isteyen Ruslar kaygı ile havalimanlarına akın etti. Durum bu şekilde oluşunca uçaklarda bilet almak zorlaştı ve uçak bileti fiyatları 5 katına çıktı.

Rusya, Ukrayna’da verdiği can kayıplarını açıkladı

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu tarafından yapılan son açıklamaya göre, Rusya’nın şu zamana kadar Ukrayna’da gerçekleştirdiği özel asker operasyonlarda 5.937 askeri kayıp verdiğini açıkladı. Şoygu seferberlik noktasında yedek askerler çağırılacağını dile getirerek, "Kiev’de batılı komutanlar operasyonlar gerçekleştiriyor. Seferberlik noktasında 300 bin yedek asker vazifeye alınacak. Bizim güçlü kaynaklarımız bulunuyor. Toplamda 25 milyon kişi kadar. Seferberlik adına çağrılanlara cepheye yollanmadan öncesinde askeri eğitim görecekler." açıklamasını yaptı.

Kısmı seferberlik ne demek?

Kısmı seferberlik kapsamında kimlerin askere geleceğini açıklayan Vladimir Putin, "Mevcut durumda sadece yedek konumunda olanlar, daha öncesinde silahlı kuvvetler adına hizmet sağlamış, belli askeri deneyime ve özelliklere sahip kişiler mecburi askerlik noktasında olacak." dedi.

Yorumlar (0)