Yunan yine kaşınıyor! F-16 uçağı Türk gemisine chaff fişeği attı

4 Yunan F-16 uçağı Ege'de TCG-Çeşme gemisini taciz etti. MSB, bin metre irtifadan yapılan tacize gerekli karşılığın verildiğini bildirdi.

GÜNDEM 23.02.2021, 16:15 24.02.2021, 14:33 Hanife
Yunan yine kaşınıyor! F-16 uçağı Türk gemisine chaff fişeği attı

Kuzey Ege'nin uluslararası sularında hidrografik alandaki bilimsel ve teknik araştırmalarına başlayan ve yıllık planlı faaliyet programı kapsamında 2 Mart'a kadar görevini sürdürecek olan TCG Çeşme araştırma gemisi, Yunanistan'a bağlı 4 savaş uçakları tarafından taciz edildi.

Limni Adası batısında Yunanistan Hava Kuvvetlerine bağlı 4 F-16 uçağı, TCG Çeşme'ye yaklaştı ve savaş uçaklarından biri TCG Çeşme'ye 2 deniz mili mesafede bir chaff fişeği attı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunan savaş uçaklarının 1000 metre irtifadan yaptıkları tacize, kurallar çerçevesinde gerekli karşılığın verildiğini belirtti.

Bakan Akar, "Yunan komşularımızın sık sık yaptığı tacizlerden biri.” diyerek Türkiye’nin kendi alanında kendisiyle alakalı teknik ve bilimsel çalışmalarını yaparken, tacizin iyi komşuluk ilişkilerine yakışmadığını belirtti.

Türkiye'nin her zaman diyalogdan, yana olduğunun altını çizen Akar, şu ifadelere yer verdi:

“Uluslararası hukuktan yanayız. Bu konuda bizim tavrımız, kararımız, yapacağımız işler belli. Bundan kimsenin endişesi olmasın." 



Chaff fişeği nedir?

Askeri uçakların çoğunda bulunan chaff fişeği, ısı ve radar güdümlü füzeleri kandırmak için kullanılıyor. Sistem pilotlar tarafından veya uçaktaki sistemler tarafından otomatik olarak fırlatılıyor.

Yunanistan'ın diğer provokatif eylemleri

Bölgede gerginliği tırmandırmak için her türlü faaliyeti sürdüren Yunanistan, istişari görüşmelerin başladığı 25 Ocak'tan bu yana İskiri Adası kuzeybatısındaki uluslararası suları da kapsayan alanda 20 gemi ve çok sayıda hava unsuru ile Şimşek-21 Tatbikatı'nı gerçekleştirdi.

Bunun yanı sıra 10-17 Şubat 2021 tarihlerindeki denizaltı faaliyetlerine yönelik yayınladığı denizaltı ilanlarında (SUBDANGER-Denizaltı Tehlike Sahası) gayri askeri statüdeki Bozbaba, Limni, Semadirek, Sakız, Taşoz, Midilli, Ahikerya, İpsara ve Sisam adalarının karasularını kapsayan sahaları ilan etti.

Aynı şekilde 17 Mart-27 Nisan 2021'de Ege Denizi ve Akdeniz'de atışlı eğitim yapılacağına yönelik denizaltı duyurusunda gayrı askeri statüdeki Bozbaba, Limni, Sakız, Midilli, Meis, İpsara ve Semadirek adalarının karasularını kapsayan sahaları olarak yer verdi.

Güvenlik uzmanları Yunanistan’ın bu faaliyetlerini, sorunların görüşmeler ve diyalog yoluyla çözülmesini arzulamayan, gerginlikten yana ve uzlaşmaz tavrının açık bir göstergesi olarak değerlendirmişti.
 

Yorumlar (0)