Yılmaz, Türkiye'nin yol haritasını açıkladı: Yıl sonu enflasyon tahminimiz yüzde 65!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonominin yol haritası olarak nitelendirdiği Orta Vadeli Program'a ilişkin açıklama yaptı. Yılmaz, "2023 yılı için enflasyon tahminimiz yüzde 65. Fakat bu bir geçiş dönemi. 2026 yılında enflasyonda yüzde 8,5'lik bir oran ile tek haneli rakamları hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

GÜNDEM 06.09.2023, 14:22 06.09.2023, 14:55
Yılmaz, Türkiye'nin yol haritasını açıkladı: Yıl sonu enflasyon tahminimiz yüzde 65!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program'a (OVP) ilişkin açıklama yaptı. Yılmaz’ın açıklamasından öne çıkan başlıklar ise şöyle:

OVP, kamu kesimi ile özel kesimler için belirsizlikleri ortadan kaldıran yol haritası niteliğidir. Bu anlamda Türkiye’nin 3 yıllık yol haritasını hazırladık. Ortak akıl ve istişare bizim düsturumuzdur.

Bu program ile öncelikli olarak deprem bölgesinin yaralarını saracağız.

Programın temel 4 amacı var. Finansal ve makroekonomik istikrarın sağlanması, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi. İstihdam, yatırım, üretim, ihracat perspektifinde istihdam ve büyümenin devam ettirilmesi, refah ve sosyal adaletin güçlendirilmesi.

"MB elindeki araçları kullanacak"

Merkez Bankası araç bağımsızlığı kapsamında üzerine düşen görevi yapacaktır. Beklenti yönetimiyle para politikasının kısa zamanlı olumlu etkileri artırmayı amaçlıyoruz.

Dünyada giderek artan korumacılık, ekonomiyi ve ticareti daralttı.

İşsizlik ise tek haneye düşecek.

"Yıl sonu enflasyon tahminimiz yüzde 65"

Bu dönemde yaşadığımız afetler, dünya şartları ve daha birçok faktör enflasyona geçici olarak bir yükselişe neden oldu. Türkiye, son 20 yıl içinde dünya ortalamasından yaklaşık yüzde 2 daha fazla büyüdü. 2024’te ise yüzde 4, 2025 için yüzde 4,5 2026’da da yüzde 5 büyümeyi şimdiden ön görüyoruz. Büyüme tahminimiz 2023 yılı sonu için yüzde 4,4. Bu yıl sonuna enflasyona ilişkin tahminimiz yüzde 65. Fakat bu bir geçiş dönemi. 2026 yılında enflasyonda yüzde 8,5'lik bir oran ile tek haneli rakamları hedefliyoruz.

OVP'nin 7 temel ekseni

1-Büyüme ve ticaret: Bu anlamda sanayide dönüşüm çalışmlarını destekleyeceğiz. Demiryolunda ise lojistiği geliştireceğiz.

2-Beşeri sermaye ve istihdam: Ülkemizdeki iş gücü piyasalarını güvenceli bir şekilde esnekleştireceğiz. İstihdamda ile eğitimde yer almayan kadınlara ve gençlerimize yönelik bazı çalışmalarımız olacak. Mesleki eğitimi özel sektör ile birlikte geliştireceğiz.

3-Fiyat istikrarı ve finansal istikrar: Finans piyasalarındaki reformlar ile finans piyasalarını geliştirmek amacıyla çalışacağız.

4-Kamu maliyesi

5-Afet yönetimi

6-Yeşil ve dijital dönüşüm

7-İş ve yatırım ortamı: Uluslararası normallere uygun bir şekilde şeffaf ve öngörülebilir düzenlemeler ile bürokratik işlemlerde sadeleşme çalışmaları gibi bazı başlıklarımız var.

Yorumlar (0)