Yerlikaya, sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısını açıkladı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, teröre ve düzensiz göçe karşı verilen mücadeleden bahsetti. Kaç teröristin etkisiz hale getirildiğini ve tutuklandığını açıkladı. Türkiye'deki düzenli göçmen sayısından da bahseden Bakan Yerlikaya, sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısını da verdi.

GÜNDEM 26.07.2023, 17:42 Hakan Öksüz
Yerlikaya, sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısını açıkladı

Bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, teröre karşı verilen operasyonlara ilişkin bilgiler verdi. 

Doğu illerinde görev yapan güvenlik güçlerinin terörle mücadeledeki kararlılığına dikkat çeken Yerlikaya, "Teknolojik donanımları üst düzeyde. Bakanlık görevimden önce 16 yıl boyunca 5 ilde valilik yaptım. Şimdiki donanımımız ve psikolojik üstünlüğümüzle terörün kökünü kazıma noktasındayız." dedi.

Son 2 ayda PKK'ya yönelik operasyonlar

İçişleri Bakanlığı görevine başlayalı 2 ay olduğunu kaydeden Yerlikaya, "Bu süreçte PKK'ya yönelik 478 şehir operasyonu gerçekleştirildi, 740 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerden 182'si tutuklandı. 24 bin 107 operasyonda etkisiz hale getirilen terörist sayısı 119. Teröristler hareket edemez duruma geldi. Gözetleme ve ihtihbarat kabiliyetlerimizin artması, bunu sağladı. Kırsalda devam eden 454 operasyon var. Bu operasyonlarda 13 bin 608 güvenlik gücümüz görev yapıyor." ifadelerini kullandı.

DEAŞ, FETÖ ve sol örgütlere yönelik operasyonlar

DEAŞ ve FETÖ'nün yanı sıra aşırı sol terör örgütleriyle de mücadeleye devam ettiklerini kaydeden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Geçtiğimiz 2 ayda FETÖ'ye yönelik 2 ayda 905 operasyon yaptık. Gözaltına alınan 1329 kişiden 212'si tutuklandı. DEAŞ mensuplarına karşı düzenlenen 164 operasyonda 290 tutuklama yaptık. 20 terörist etkisiz kılındı. Sol örgütlere yapılan 43 operasyonda gözaltına alınan kişi sayısı 71. 9 kişi ise tutuklandı. Sol örgütlere mensup 2 terörist ise etkisiz hale getirildi." bilgilerini aktardı.

Düzenli göçmen sayısı 

Düzensiz göç hakkında da açıklamalar yapan Yerlikaya, "Küresel anlamda bir sorun bu. Şu an ülkemizde yaşayan düzenli göçmen sayısı 4 milyon 888 bin 286. Bu kişilerin yaşadığı yerleri biliyoruz. Bunlardan geçici koruma altında bulunan Suriyeli sayısı 3 milyon 325 bin 14. Uluslararası koruma kapsamında 294 bin 880 kişi var. Sağlık, çalışma ve turizm gibi konularda yasal ikamet izni verdiğimiz göçmen sayısı ise 1 milyon 268 bin 392." dedi.

Son 2 ayda yakalanan düzensiz göçmen sayısı 

Düzensiz göçmenler ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü bildiren Bakan Yerlikaya, "İstanbul'da kurduğumuz göç mobil noktası sayısı 9. GöçNet biyometrik sistemi sayesinde parmak izi okutulan göçmenin kayıtlı olup olmadığını anlıyoruz. Yurt genelinde kapasitesi 16 bin olan göçmen geri gönderme merkezlerimiz var. Son 2 ayda yakalanan düzensiz göçmen sayısı 35 bin 797. 16 bin 18 kişiyi sınır dışı ettik. 19 bin 502 düzensiz göçmenin geri gönderme işlemleri sürüyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)