"Yeni partiler, AK Parti'den oy alacak"

İYİ Parti Lideri Meral Akşener, AK Parti’den istifa eden Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan tarafından kurulacak yeni partilerin AK Parti havzasından oy alacağını söyledi.

GÜNDEM 24.10.2019, 01:04
"Yeni partiler, AK Parti'den oy alacak"

TBMM’de Salı günü partisinin grup toplantısının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, gazetecilere demeç verdi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin iyi işlemediğini belirten Akşener, işin yürümediğinin vatandaş tarafından da görüldüğünü belirtti.

"Cumhurbaşkanlığı sistemi işlemiyor"

"Parlamenter sistemde ciddi manada Meclis’in öyle ya da böyle bir denetleme imkanı vardı" diyen Akşener, "En azından kanun Meclis’ten geçmek zorunda. İktidarın gücü ne olursa olsun gelip –Meclis’i yönettim 8 sene ben- orada muhalefet partileriyle genel manada bir uzlaşma zemini arardı ve milletvekili kendini güçlü hissederdi. Milletvekili parlamenter sistemde, vatandaşın sorunlarını hem Meclis’e hem de bürokrasiye, yürütmeye iletebilen, bunun takibini yapabilen bir konumdaydı. İktidar milletvekilleri icrayı yürütür, muhalefet milletvekillerinin de pozisyonu halkın avukatlığını yapmaktı. Yani talepleri onlar da iletirdi ilgili bakanlığa ilgili sisteme en kötü şartta iktidar onlarsa AK Parti’nin milletvekillerine. Böyle bir sistem vardı. Bu doğal olarak  iyi kötü bir uzlaşmayı en azından konuşmayı getiriyordu. Şimdi milletvekilinin yani vatandaşın sorununu iletebileceği bir alan olmadığı için o da vatandaştan kaçıyor." ifadelerini kullandı.

AK Parti’den istifa eden eski başbakan Ahmet Davutoğlu ile eski bakan Ali Babacan tarafından kurulacak partilere değinen Akşener, "Yani farklı seçeneklerin farklı renklerin Türk siyasetinde olması faydalı çünkü çok kamplara bölündü. Dolayısıyla bunu rahatlatacak, seçenek artıracak bir bakış açım var benim bu konuda" diye konuştu.

"Oy aldıkları seçmen AK Parti havzası"

"Peki kurulacak yeni partiler nereden oy alır?" sorusuna Akşener, şu yanıtı verdi:

"Kaç puan oy alırlarsa alsınlar biz kendimizden gördüğümüz o tecrübeyle söyleyebilirim ki,  AK Parti’den alırlar, MHP bünyesinde yer alan AK Parti’den oraya gitmiş seçmenden alırlar. Nitekim, ölçümler de bunu gösteriyor” yanıtını verdi. Üyesi oldukları kamuoyu araştırma şirketlerinden gelen verilerin de bu tahminini doğruladığını vurgulayan Akşener, Oran önemli değil, daha kurulmadan da şudur budur demek de doğru değil ama oy aldıkları seçmen AK Parti havzası. Dolayısıyla dediğim şey o zaten, matematiksel olarak yetmiyor Tayyip Bey’in seçimine."

Yorumlar (0)