Yargıtay’dan emsal karar: Kayınvalidesine o sözleri söyleyen yandı!

Yıllardır devam eden bir boşanma davasında emsal bir karar veren Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kayınvalidesine 'manyak karı' sözlerini kullanan erkeğin, tam kusurlu olduğuna karar verdi. Mahkeme, kaynanaya hakaretin kadının kişilik haklarına saldırı olması sebebiyle manevi tazminat nedeni sayıldığına hükmetti.

GÜNDEM 03.06.2022, 13:56 03.06.2022, 15:46
Yargıtay’dan emsal karar: Kayınvalidesine o sözleri söyleyen yandı!

Bir süredir geçinemeyen çift, boşanmak için mahkemeye başvuru yaptı. 

Yargıtay kararı bozdu

Aile Mahkemesi, karısının kredi kartlarını donduran ve konuyla ilgili kendisini arayan kayınvalidesine 'manyak karı' sözlerini kullanan kocayı ağır kusurlu buldu. Kadının maddi tazminat talebini onaylayan mahkeme, manevi tazminat talebini reddetti. Karar temyiz edildikten sonra devreye giren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kayınvalideye yönelik bu hakaretin kişilik haklarına saldırı olduğuna vurgu yaparak kararı bozdu. Aile Mahkemesi, yeniden yargılamada ilk kararında direndi. Davacı kadının temyizi sonrasında bu defa Yargıtay Hukuk Genel Kurulu devreye girdi.

“Manyak karı” sözleri ağır kusurlu bulundu

Emsal bir karar veren Genel Kurul, kayınvalideye 'manyak karı' şeklinde hakaret eden kocayı ağır kusurlu buldu. Kararda şu ifadelere yer verildi:

"Eşinin geliri ve işi olmadığının farkında olan erkeğin, kadının kullandığı kredi kartlarını iptal ettirdiği, giderlerini sağlayamadığı, bu sebeple kendisini arayan kayınvalidesine 'manyak karı' dediği görülmektedir. Boşanmaya neden olan hadiselerde erkek eşin tam, kadının ise kusursuz olduğu konusunda Yerel Mahkeme ve Özel Daire arasında uyuşmazlık mevcuttur. Bu açıklamalar çerçevesinde somut olaya bakıldığında, erkeğin kusurlu davranışları sebebiyle kadının kişilik haklarının saldırıya uğradığı ortada olup, davacı kadın yararına manevi tazminata karar verilmemesi bozmayı gerektirmiştir."

Yorumlar (0)