Van-İran sınır hattında zorlu mayın temizleme görevi

Van-İran sınırında 13’er kişiden oluşan 8 ÖMAT timi, dedektörler ve mayın arama köpekleri vasıtasıyla bölgeyi mayınlardan temizliyor.

GÜNDEM 20.09.2021, 13:09
Van-İran sınır hattında zorlu mayın temizleme görevi

Van İran sınırında süren modüler hendek kazma ve duvar örme çalışmalarının daha da güvenli yürütülebilmesi maksadıyla sahada zorlu temizlik faaliyeti gerçekleştiriliyor.

Sahada zorlu çalışma sürüyor

Türkiye-İran sınırına örülen modüler duvar çalışmaları sürerken Ankara Jandarma İstihkam Komutanlığı’ndan Özel Mayın Arama ve Temizleme Tabur Komutanlığı ekipleri, İran sınırınca mayınlı sahada zorlu bir çalışma icra ediyor.

Sınırda birinci ve ikinci etaplarda duvar örme çalışmaları aralıksız bir şekilde sürerken öte yandan çalışmaların daha da güvenli yapılabilmesi maksadıyla özel ekipler tarafından bölgedeki mayınlar temizleniyor.

13 kişilik 8 ÖMAT timi görev yapıyor

112 sağlık ekiplerinin eşlik ettiği 13 kişiden oluşan 8 ÖMAT timi, iç güvenlik ve sınır bölgelerine çıkarak, özel kıyafetlerini giyip mayın imha ve arama çalışmaları yürütüyor.

Ekipler sınır hattında özverili bir şekilde çalışmalarını gerçekleştirirken mayınlı sahada ilk etapta keşif gerçekleştiriyor. Ekipler mayınları tespit ederken, ardından ise titiz bir çalışma neticesinde mayını emniyetli bir şekilde etkisizleştiriyor.

Dedektörler ve mayın arama köpekleri buluyor

Mayınlar mayın arama köpekleri ve dedektörlerin marifetiyle belirleniyor ve etkisizleştiriliyor. Ardından ise emniyetli bir şekilde imha ediliyor. Sahada hassas burunlu mayın arama köpekleri destek maksatlı kullanılıyor. Hassas burunlu mayın arama köpekleri gömülü mayınları anında tespit ederek ekiplere destek veriyor.

4 bin 784 mayın imha edildi

Sınır hattında görev yapan timler, sınırdaki çalışmalarda şimdiye dek 4 bin 784 mayını imha etti.

Ekipler, sınırda yaklaşık olarak 77 bin 769 metrekarelik alanı tarayıp temizledi.

Bununla beraber Iğdır, Hatay ve Ağrı sınır hattında da öncesinde görev yapan ekipler, şimdiye dek yaklaşık olarak 40 bin mayını imha edip modüler duvar örme faaliyetlerinin güvenli bir şekilde yürütülmesine destek verdi.

Yorumlar (0)