Ukrayna'daki tahıl yüklü gemilerin yola çıkacağı tarih netleşti!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna'daki tahıl yüklü gemilerin yola ne zaman çıkacağına ilişkin bilgi verdi. İşte sevkiyat öncesi son durum...

GÜNDEM 31.07.2022, 14:51 31.07.2022, 17:14 Hakan Öksüz
Ukrayna'daki tahıl yüklü gemilerin yola çıkacağı tarih netleşti!

Rusya'nın başlattığı savaş nedeniyle Ukrayna'daki depolarda kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ihraç edilmesi için 22 Temmuz'da İstanbul'da tahıl zirvesi düzenlenmişti. Zirvenin katılımcıları olan Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya ve Ukrayna arasında anlaşma sağlanmış ve imzalar atılmıştı. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden sevkiyatının gerçekleşeceği belirtilmişti. 

İbrahim Kalın: "Pürüzler giderilecek, 1 Ağustos'ta ilk gemi yola çıkacak"

Çornomorsk limanına giden ve ilk geminin yüklendiğini açıklayan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Türkiye ile BM'den haber beklediklerini dile getirdi. Yüklenen tahıl gemilerinden ilkinin Karadeniz'e çıkacağı tarih netleşti. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Odessa limanında bekleyen gemiler, yolculuğa hazır durumda. Son pürüzler de giderildikten sonra ilk seyahat yarın (pazartesi) başlayacak." ifadelerini kullandı.

Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı

Tahıl taşıyan gemilerin güvenli geçişini ve kontrolünü sağlayacak Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin de açıldığı duyuruldu. Milli Savunma Üniversitesi'nde bulunan merkezde Türkiye, BM, Rusya ve Ukrayna'dan temsilcilerin görev aldığı öğrenildi. Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile görüşen Milli Savunma Bakanı Akar, merkezin görevleri hakkında istişarede bulundu. BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, "Bu merkezin açılması, Türkiye'nin yoğun gayretleri sayesinde gerçekleşti." dedi.

25 milyon ton tahıl dünya pazarlarına ihraç edilecek

Yola çıkacak ilk gemide mısır bulunduğu öğrenildi. Tahılla doldurulmayan ve boş yerleri kala gemilerin limandan çıkamayacağı kaydedildi. Konvoy halinde limandan ayrılacak 16 geminin da tamamen dolu olacağı belirtildi. İstanbul'da kurulan merkez, Ukrayna'daki depolarda bulunan yaklaşık 25 milyon ton tahılın dünya pazarlarına ulaştırılması öncesindeki ilk durak olacak. Tahılların sevkiyatı sayesinde gıda fiyatlarının küresel ölçekte düşmesi bekleniyor.

İnsansız hava araçları ve uydular üzerinden gemilerin kontrol edileceği belirtildi. Tahıl yüklü gemiler İstanbul'da ve varılan limanlarda denetlenecek. Hangi limanlara uğranacağına ilişkin şeffaf davranmayan gemilerin Türk karasularına alınmayacağı kaydedildi.

Yorumlar (0)