Tütünde ÖTV oranı yükseldi

Kıyılmış, sarmalık tütünlerde geçerli olan ÖTV oranları, yüzde 40’tan yüzde 55’e çıkartıldı. Buna ek olarak Cumhurbaşkanı Kararı ile fermente şarapta uygulanan asgari maktu ÖTV tutarında da değişiklik yapıldı. 250 cl bandında olan fermente şarap ürününde 4,2 TL değerinde artış yaşanacağı belirtildi. 

GÜNDEM 19.04.2022, 12:53 19.04.2022, 18:08
Tütünde ÖTV oranı yükseldi

Cumhurbaşkanı Kararı ile bugün fermente şarap ile sarmalık kıyılmış tütünde ÖTV değişikliğine gidildi. Yeni değişikliğe göre kıyılmış sarmalık tütünde geçerli olan ÖTV, yüzde 40 oranından yüzde 55 oranına yükseltildi. Bu çeşit ürünlerin maktu vergi ve asgari maktu vergi tutarlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Değişiklik kapsamında hem yüzde 63 ÖTV oranına tabi olan sigaradan yüzde 40 ÖTV uygulanan sarmalık kıyılmış tütüne kayışta azaltma oluşması hem de bu kayma sebebiyle oluşacak vergi kaybının azaltılması amaçlanıyor. Bir diğer yandan ucuz tütün kullanımıyla birlikte gençlerin tütün mamullerine ulaşımının da engellenmesi amaçlanıyor. 



Şarapta maktu vergisi değişti

Cumhurbaşkanı Kararı ile bugün fermente edilmiş şarapta da ÖTV değişikliğine gidildi. Söz konusu içeceğin gençleri alkole alıştırmada etkili olması ve alkol içimini kolaylaştırması amacıyla içine gaz basıldığı, şeker ve aroma eklendiği sebebiyle asgari maktu vergisinde değişikliğe gidildi. Değişikliğin bir diğer sebebi olarak da fermente şarabın alkol derecesinin düşük olması sebebiyle fiyatının düşük olması ve gençlerin daha hızlı şekilde içkiye erişmesinin kolaylığının ortadan kaldırılması belirtildi. Kararda, asgari maktu vergi tutarındaki artışın 250 cl’ye 4,2 TL’lik artış şeklinde yansıması bekleniyor. Ayrıca böylece maliye politikası değişikliği sebebiyle gençleri alkole özendirici mamullere erişiminin yükünün artırılarak sağlık politikasına destek verilmesinin hedeflendiği; ithal yoğunluğun fazla olduğu şarapta vergi yükünün artışıyla birlikte cari açığın azaltılması da gündeme alındı.

Yorumlar (0)