“Türkiye’ye kara para soruşturması” iddialarına Bakan Nebati’den cevap

Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) kara listesine alınması ve Türkiye’ye yönelik kara para soruşturması başlatılması iddialarına yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Türkiye Cumhuriyeti’nin itibarını zedeliyorlar.” dedi.

GÜNDEM 21.11.2022, 10:24
“Türkiye’ye kara para soruşturması” iddialarına Bakan Nebati’den cevap

Sosyal medya hesabı üzerinden kara para ile mücadele paylaşımında bulunan Bakan Nebati, “Türkiye’ye karşı kara para soruşturması açıldı” ve “Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) kara listesine alındı” iddialarına cevap verdi.

“Mücadelemiz eskiden nasılsa öyle devam edecek”

Her çeşitte suç örgütüne, terörizmi finanse edenlere ve kara para aklayıcılarına yönelik mücadelenin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sürdürüldüğünü aktaran Bakan Nebati, “Mücadelemiz geçmişte nasıl devam ediyorsa bugünde de devam edecektir. Öncelikle şu zamana kadar yürürlüğe alınan Varlık Barışı çalışmaları, net hata ve noksan hususunda FATF tarafından Türkiye’ye yönelik şekilde uygulanmış herhangi bir eleştiri görülmemektedir." ifadesini kullandı.

FATF tarafından Ekim 2022 senesinde paylaşılan basın bildirgesinde Türkiye'nin yaşanan olay ile ilgili olumlu ve ilave adımlar attığının net bir şekilde kabul edildiğine vurgu yaparak, "Bildiri içerisinde Türkiye'nin terörizmin finansmanı ve kara para aklama sistematiğini geliştirme konusunda yüksek düzeyde bir siyasi sözünün olduğu ve bu doğrultuda ek adımlar attığı dile getirilmiştir. Bildiride, Türkiye’nin bu suçlar ile mücadele ettiği ve diğer konulara ek olacak şekilde insan kaynağını kuvvetlendirdiği ve iç dondurma düşüncesini ülkemizin tehlike profili ile uyumlu olacak biçimde kullandığı ifade edilmiştir." değerlendirmesini yaptı.

“Sadece karalama amaçlıdır”

Öte yandan Türkiye'nin, büyük önem verilen ve "Big 6" şeklinde aktarılan FATF standartlarının birçoğuna uyumlu olduğunun aktarıldığını ifade eden Nebati, "Ülkemize karşı uluslararası bir şekilde kara para soruşturması gerçekleştirileceğine dair gerçekliği bulunmayan iddialar doğru olmadığı kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin itibarına da zedeleyici bir niteliktedir. Türkiye’nin FATF kara listesi içerisine alınması ya da ülkemize karşı bir kara para soruşturması açılması asla söz konusu olmamıştır. Bir siyasi parti temsilcisi tarafından hazırlanan ve resmen terör yapılanmalarının basın bültenini gözler önüne seren talep edilen ve hazırlanan rapor, sadece karalama amaçlıdır. Ülkemizin terör ile her bölgede mücadelesinden ve bu çalışmalardan sağladığı başarılardan ortaya çıkan rahatsızlığın bir sonucu olarak görülmektedir. Ülkemizin bütün paydaş kuruluşları bu noktadaki faaliyetlerini eş güdüm içinde devam ettirmektedir” dedi.

Yorumlar (0)