Türkiye’nin gündemindeki Duygu Delen davasında Adli Tıp Raporu çıktı

Gaziantep’te erkek arkadaşının evinin balkonundan düşüp yaşamını yitirdiği iddia edilen Duygu Delen’in ölümüne dair Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu bir rapor paylaştı. Hazırlanan raporda Delen’in düşme sırasında canlı olduğu kaydedilirken bacakta ve koldaki ekimozların zemine çarpması şeklinde oluşabilecek durumda olduğu kaydedildi.

GÜNDEM 02.12.2021, 17:50 04.12.2021, 12:08
Türkiye’nin gündemindeki Duygu Delen davasında Adli Tıp Raporu çıktı

17 yaşındaki Duygu Delen, Gaziantep’te erkek arkadaşının evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş ve hayatını kaybetmesine ilişkin Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu’nca hazırlanmış olan rapor, Gaziantep 10 Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulmuştu. Mahkeme heyetince, Prof. Dr. Nadir Arıcan ve Hakan Kar ile bağımsız heyet tarafından hazırlanmış olan raporlar arasındaki çelişkilerin giderilmesi için ATK’den rapor hazırlanması istenmişti. Davanın 4’üncü duruşmasında heyet tarafından ATK’den talep edilen rapor 6’ncı duruşmadan önce mahkemeye sunuldu.

Mahkemeye gönderilmiş olan raporda maktul Delen’in düştüğü sırada canlı olduğu kaydedilirken, yüksekten düşme sırasında kendi iradesiyle mi yoksa başkasının etkisiyle mi gerçekleştiğinin tıbben bilinemediğini kaydetti.

“Düştü mü yoksa düşürüldü mü?”

Mahkeme heyeti tarafından ATK’den Duygu’da görülen yaralanmaların hangisinin düşmeye bağlı olarak ortaya çıktığını, düşme anında bilincinin açık veyahut kapalı olup olmadığını, maktulün kazayla düşüp düşmediğini, kendisinin bilerek atlayıp atlamadığını, bir başkasınca itilmek suretiyle düşürülüp düşürülmediğini iletmişti.

Raporda olay yeri incelemeyle otopsi raporunda Prof. Dr. Nadir Arıcan’ın hazırlamış olduğu raporla mahkeme heyetince hazırlatılan bilirkişi raporuna da yer veren ihtisas kurulunca, raporun Delen’in ölümüne dair hazırlanan tıbbi ve adli belgelerdeki verilerin değerlendirilmesi yoluyla hazırlandığını ifade etti.

“Düşme sırasında canlı”

Delen’in düşme sırasında canlı olduğunun iletildiği raporda, “Bilinç durumunun bilinemediği, olay yerinden alınmış olan kan lekelerinin bütününün Mehmet Kaplan’a ait olduğu, öteki hususlara ilişkin değerlendirmeler gerçekleştirilemediği, olayın adli tahkikat ile tarafınızca aydınlatılması hususu uygun olacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Mahkeme heyetince 1. İhtisas Kurulu tarafından hazırlanmış olan raporun Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Adli Tıp Genel Kuruluna geri gönderdi. Delen’in can kaybına dair Adli Tıp Genel Kurumu’nca rapor hazırlanması istendi.

Olayın geçmişi…

13 Ağustos 2020 tarihinde olay, Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Batıkent Mahallesi’ndeki bir apartmanda yaşanmıştı 5 katlı binanın 4’üncü katından şüpheli bir şekilde düşüp yere düşen 17 yaşındaki Duygu Delen, hastaneden yapılmış olan bütün müdahalelere karşın kurtarılamayarak yaşamını yitirmişti. Olay sonrasında evdeki Mehmet Kaplan ise gözaltına alınıp “kasten öldürme” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Yorumlar (0)